avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daune-interese pentru neradierea de catre banci a unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daune-interese pentru neradierea de catre banci a unei ipoteci mobiliare conform articolului 2.419 din Codul civil

ART. 2.419
Obligatia de radiere
In cel mult 10 zile de la data la care obligatia garantata a fost platita, creditorul ipotecar este obligat sa ceara operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite sa solicite radierea ipotecii raspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului si constituitorului ipotecii. In acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmeaza a fi platite nu poate fi mai mica decat echivalentul in lei al sumei de 500 euro.

Cunaste cineva vreun astfel de caz, nu neaprat impotriva unei banci sau IFN, desi acestea ni s-a adus la cunostinta de catre diferiti clienti ca amana des aceste radieri, solicitand clientilor sa vina mai intai dinnou pe la banca pentru a vedea daca nu reusesc sa mai incheie vreun contract de creditare sau pentru discutii pe orice alte servicii.

Alte situatii deci de asa gen si care a fost finalitatea avand in vedere ca reglementarea legala privind daunele-interese este momentan foarte firmava iar instantele tind sa nu prea le acorde.

multumesc

bafta
Scuze ca intervin. Am fost girant si CEC ul. Mi-a blocat CF debitorul a achitat debitul. Cine are datoria sa radieze inscrisul din CF. Inscrisul este vechi de vreo 10 ani.
Va multumesc.
b seara in luna dec am cerut si eu un sfat referitor la scoaterea imobilului de sub ipoteca in urma achitarii integrale a imprumutului obtinut de la banca. AM asteptat 7 luni dar am rezolvat problema DORESC sa vin cu ajutorul meu sa va arat calea cum am obtinut hartia dar unde sa va scriu?
Buna ziua, inscrierile in CF deci ipotecile imobiliare nu dispun din pacate de o reglementare expresa privind obligatia de radiere deci va trebuie sa vedeti pe contractul d creditare cine si-a asumat aceasta obligatia la data semnarii. In caz contrar dumneavoastra trebuie mai intai sa solicitati ca, creditorul sa dea o declaratie notariala in care sa spuna ca v-ati achitata intreg debitul si ca solicita CF sa radieze inscrierea respectiva privind sarcinile pe imobil indiferent de cat de veche este. Daca creditorul refuza sau ceea ce nu este cazul dvs nu mai exista, trebuie sa solicitati radierea in instanta. In oricare din cazuri cel mai probabil vi se va solicita dumneavoastra sa achitati costurile de radiere, declaratii necesare etc. In mod normal dumneavoastra fiind doar girant puteti solicita debitorului sa faca toti acesti pasi iar daca nu se conformeaza dupa solicitari oficiale cu, confirmari de primire text etc. va adresati tot instantei sau facti asa cum am spus initial singur pasii si ulterior solicitati pe calea regresului cheltuielile avute de la debitorul garantat de dumneavoastra. bafta
Am si eu o speta asemanatoare , si as dori cateva lamuriri .
Eu persoana fizica am detinut in coproprietate in cote egale de 1%2 impreuna cu o persoana juridica un apartament . La un anumit moment s-a facut partajul judiciar si instanta a decis sa-mi aloce apartamentul cu obligatia de a plati o sulta reprezentatului societatii. Pentru a putea plati sulta am vandut apartamentul , mam inteles cu cumparatorul sa-mi achite jumatate din valoarea stabilita pentru a despagubi coproprietarul urmand ca cealalta jumatate sa mi-o plateasca in momentul in care radiez sulta de la cartea funciara. Aceasta tranzactie sa efectuat in prezenta unui notar , printr-un contract de vanzare-cumparare autentic . Banii i-am dat societatii pe baza unei chitante , reprezentantul societatii refuzand sa-mi elibereze o declaratie in care sa declare ca si-a primit banii si cu care sa radiez sulta de la cartea funciara. Din acest motiv a trebuit sa introduc o actiune prin care sa obtin o hotarare definitiva si irevocabila pentru radierea sultei.
Intrebarea este : Pot solicita instantei acordarea de catre fostul proprietar a unor penalitati pentru suma de bani pe care nu am primito la timp?
@menagi - puteti sa ne scrieti mesaj privat.
@mihaigaby - pentru a sti cu exactitate cine are obligatia radierii, va trebui mai intai sa va recititi contractul de creditare, cel mai probabil scrie ca doar banca are dreptul dar pe costul dumneavoastra, deci va trebui sa faceti la banca o cerere scrisa fie sa faca ei si dvs achitati fie sa va dea acordul lor pt a face radierea, doar daca refuza puteti asa cum s-a scris mai sus sa incepeti sa va ganditi la cum demonstrati prejdiciile suferite... la ipoteca mobiliara aveti garantata o suma minima de 500 Euro daune stabilita legal.
bafta

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca bcr vedea1 vedea1 Buna ziua ! In urma achitarii integrale a unui credit ipotecar de la BCR am solicitat la banca radierea ipotecii care a constituit garantia creditului . De ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca. onorariu notarial si taxa cf alina_valentina alina_valentina Buna ziua, As dori sa aflu cat este taxa notariala pentru radiere de ipoteca? Se poate efectua radierea de ipotedca si la alt notar decat cel care a ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca imobiliara no_btr no_btr Doua intrebari: 1. Cum poate fi obligata o banca sa radieze o ipoteca IMOBILIARA la un credit achitat? Articolul 2419 din Codul Civil acopera si aceasta ... (vezi toată discuția)