avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... URGENT....OG 5 SAU OG 119 PRIVIND SOMATIA DE PLATA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

URGENT....OG 5 SAU OG 119 PRIVIND SOMATIA DE PLATA

Am formulat o somatie de plata pe og 5, dar partea adversa a pus in discutie inadmisibilitatea actiunii intrucat debitul rezulta din contracte comerciale si ca atare trebuia formulata in baza og 119. Asa a declarat in intampinare. Acum la urmatorul termen ce pot sa spun. Sa fac o precizare la actiune si sa intemeiez actiun ea pe 119 sau sa imi pastrez pozitie si sa las pe og 5.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 16:51, 14 Februarie 2012
Asa cum reiese din art.1 alin.1 din OG 5/2001 aveti dreptul sa solicitati executarea creantelor ce reprezinta obligatii de plata in temeiul unui contract incheiat intre parti.


Ordonanta nr. 5/2001 privind somatia de plata

Art. 1. – (1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

OUG 119/2007 se refera la obligatiile stabilite doar prin contracte intre parti:

Art. 2. — (1) Prezenta ordonanta de urgenta se aplica creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale.

Nu trebuie decat sa insistati pe cererea depusa in temeiul og 5/2001.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dak creditorul e persoana fizica pot introduce somatie plata prin og 5/2001 glo glo am contract de inchiriere cu o societate comerciala. aceasta nu a platit chiria. pot introduce somatie plata? multumesc (vezi toată discuția)
Somatie de plata sau actiune intemeiata pe oug 119/2007 ENGFULL ENGFULL care este diferenta intre cele 2 actiuni? cand o introducem pe una , cand pe cealalta? se exclud? sau e aceeasi actiune sub 2 denumiri ? (vezi toată discuția)
Somatie de plata contract de imprumut gouthough gouthough un contract de imprumut sub semnatura privata, eventual cu data certa la avocat, poate deveni titlu executoriu prin somatie de plata? Ideea ar fi sa evit o ... (vezi toată discuția)