avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... intabulare = inscriere cartea funciara?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

intabulare = inscriere cartea funciara?

Vreau sa vand un teren si doresc sa stiu daca inscrierea in cartea funciara este acelasi lucru cu intabularea.Cumparatorul vrea sa-mi achite terenul si toate aceste cheltuieli de vanzare-cumparare,intabulare le va suporta el .Vrea sa semnam un precontract la notariat care sa reprezinte o ''garantie'' pana la finalizarea actelor. Ce pot face pentru a scapa de teren cat mai repede,fara riscuri si fara a cheltui eu banii.
Cel mai recent răspuns: lucianbejat , utilizator 14:46, 17 Februarie 2012
Cadastrul si intabularea sunt formalitati ce trebuie indeplinite atat la cumpararea unui teren, cat si a unei case. Indiferent de natura terenului si de felul constructiei, cadastrul si intabularea sunt obligatorii.
Cadastrul este operatiunea de inscriere in Registrul de Carte Funciara si este obligatorie la orice act de instrainare a unui bun imobiliar, fie casa, apartament sau teren si indiferent daca este vorba de o vanzare-cumparare, donatie, succesiune, partaj sau precontract de vanzare-cumparare. Inscrisul in Cartea Funciara (intabularea) are aceeasi functie ca si cartea de identitate pentru o persoana.
Inscrierea se face la Registrul de Carte Funciara si este foarte importanta, iar dreptul de proprietate devine opozabil fata de terti dupa ce se realizeaza intabularea. Institutia unde trebuie sa te adresezi pentru a intabula o locuinta este Judecatoria de localitate/sector de care apartineti.

Prin urmare, Cadastrul general este un sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica prin care se realizeaza identificarea, inregistrarea si reprezentarea pe planuri cadastrale a tuturor corpurilor de proprietate, indiferent de destinatie si proprietar, de pe intregul teritoriu al tarii. Importanta cadastrului general consta in faptul ca furnizeaza date reale privitoare la bunurile imobile (pozitie, marime, folosinta, proprietar), necesare in toate ramurile economiei nationale. Cadastrul este un instrument deosebit de important pentru economia de piata deoarece furnizeaza documentele care dau siguranta tranzactilor care au loc pe piata bunurilor imobile. De asemenea, importanta lucrarilor de cadastru este prin ordin pentru intocmirea sistemelor informationale ale teritoriului, capabile sa furnizeze rapid date reale tuturor organismelor de gestionare si planificare a bunurilor imobile din sectoarele importante ale economiei nationale.

Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare se completeaza prin noul Cod Civil, in sensul ca publicitatea imobiliara intemeiata pe sistemul de evidenta a cadastrului general are ca obiect inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din aceeasi unitate administrativ-teritoriala, in scopul transmiterii sau constituirii de drepturi reale imobiliare ori, dupa caz, al opozabilitatii fata de terti a acestor inscrieri. Publicitatea imobiliara se efectueaza de catre birourile de cadastru si publicitate imobiliara pentru imobilele situate in raza de activitate a acestora.
Sunt detaliate diferitele feluri de inscrieri in carte funciara. Astfel, inscrierile in cartea funciara sunt: intabularea, inscrierea provizorie si notarea. Cazurile, conditiile si regimul juridic al acestor inscrieri sunt stabilite de Codul civil, iar procedura de inscriere in cartea funciara, de lege.

Fara dosarul cadastral nu se poate realiza nici o vanzare a unui imobil. Daca imobilul a fost dobandit dupa 1 iulie 1999 si exista un plan cadastral, nu mai este nevoie de realizarea altuia.
Documentatia cadastrala se intocmeste numai de catre un inginer cadastral specializat. Acesta efectueaza masuratorile cadastrale ale imobilului si intocmeste un dosar cu documentatia necesara pe care il depune la Oficiu de cadastru si publicitate imobiliara. Durata de obtinere a cadastrului este de aproximativ de la 30 la 45 de zile, dar pentru achitarea unei taxe de urgenta aceasta se poate reduce. Costurile pentru inctomirea cadastrului pot varia in functie de locatia si suprafata imobilului.
Dreptul de proprietate este pe deplin recunoscut de orice autoritate a statului si este opozabil fata de terti prin inscrierea sa in cartea funciara si intabularea dreptului de proprietate. Nici un imobil nu se poate instraina fara intabulare. Aceasta se obtine de la Oficiul de Cadastru si Publictate Imobiliara de catre un delegat imputernicit de notar sau de catre un expert autorizat. De regula aceasta se obtine odata cu dosarul cadastral.
Radierea dreptului de proprietate se face in temeiul actului care exprima consimtamantul proprietarului la stingerea lui (contract de vanzare cumparare, donatie, etc) sau a drepturilor viagere care se sting prin moarte titularului lor. Odata incheiat contractul de vanzare cumparare al unui imobil, notarul care a autentificat acest act, va obtine in termen de 15 zile gratuit intabularea pentru noul proprietar.

Legea nr.7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare este reglementata prin Ordinul Ministerului de Jusitie nr.2371/1997 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de carte funciara ale judecatoriilor.
Conform acestei legi, fiecarui imobil (teren cu sau fara constructie) i se va atribui un numar cadastral pe baza caruia se va face in viitor identificarea lui.
Orice intabulare a unui contract de vanzare-cumparare (echivalentul transcrierii in Registrul de inscriptiuni si transcriptiuni imobiliare) trebuie precedata de deschiderea Cartii funciare. Deschiderea cartii funciare nu este conditionata de o vanzare, dar se realizeaza cel mai adesea in aceasta situatie.

Atribuirea numarului cadastral se face pe baza unor planuri intocmite de proiectanti autorizati.
Inportanta acestor lucrari cadastru si intabulare rezidua din faptul ca furnizeaza celor interesaţi date reale şi complete despre imobile. Acestea contribuie la reglementarea situaţiei juridice a proprietăţilor şi înscrierea lor în cartea funciară. Cu ajutorul acestora se creează o bază pentru stabilirea impozitului fiscal, se furnizează elementele necesare pentru întocmirea studiilor şi proiectelor privind sistematizarea teritoriului şi a localităţilor, precum şi pentru alegerea diferitelor obiective industriale şi social-culturale.
Potrivit prevederilor art. 20, al.2 din legea nr. 7/1996 rep. şi modif. înscrierile sunt de trei feluri : intabularea, înscrierea provizorie şi notarea .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare cu titlu de proprietate convict convict Pentru vinzarea unui teren cu titlu de proprietate sint obligat legal la intabulare ca sa pot efectua tranzactia de vinzare-cumparare . (vezi toată discuția)
Probleme spatiu util in acte Marius3105 Marius3105 Buna ziua, detin un apatament intr-un duplex care a fost apartamentat. El are suprafata de 62 mp fizic. In actele de partamentare apar doar 53 mp. Diferenta de ... (vezi toată discuția)
Vânzare teren Forin120197 Forin120197 Bună ziua. Părinții mei sunt in divorț și vor sa îmi vândă gradina casei la care sunt proprietari. Nu au carte funciara. Mi-o pot vinde ? Cum se ... (vezi toată discuția)