avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributia FNUASS pentru presedintele si cenzorul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributia FNUASS pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari


Buna ziua,
Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de "contributie de asigurari sociale de sanatate" este diferita de cea de "contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate"?
Contributia FNUASS pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari, angajati pe baza unui contract de mandat, conform legii, sunt exceptate de la plata?

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:17, 16 Februarie 2012
Trecand peste ironia dvs. n-am facut decat sa impartasesc un punct de vedere al AF din Bucuresti. Totusi daca dvs. sunteti presedinte sau cenzor la asociatii si aveti acest punct de vedere nu va stau in cale. In definitiv se stie ca fiecare AF este stapana pe domeniul sau.
@George1962
Nu este vorba de interpretare.
Contractele de mandat sunt similare CIM-urilor cu exceptia contributiilor pentru somaj si FNUASS, cu alte cuvinte indemnizatiile membrilor consiliilor de administratie, cenzorilor sunt similare salariilor si se taxeaza aprope identic, cu exceptia somajului si FNUASS, asa cum am mai spus, deoarece nici presedintele asociatiei, nici cenzorul, nici alta persoana indemnizata prin contract de mandat, nu sunt trecute in somaj din aceste functii si nici nu au concediu platit pe aceste functii.

In Codul Fiscal veti gasi referinte speciale la asociatiile de proprietari, la sectiunea salarii si similare ale acestora.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
elga50, moderator
M-am lamurit si eu cu privire la obligatia de plata a FNUASS. Exista o exceptie la nivelul asociatiilor de proprietari. In general venitul unui director/presedinte de societate comerciala prin contract de mandat nu e exceptat.


2 articole sunt de interes

Art. 296^5 Baza de calcul al contribuţiilor sociale datorate de angajatori, entităţi asimilate angajatorului şi orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.:

(2^1) Pentru persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. e) şi g), baza lunară de calcul al contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate o reprezintă suma câştigurilor brute realizate de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), corectată cu excepţiile prevăzute la art. 296^15 şi art. 296^16 lit. e).


Si Art. 296^16 Excepţii specifice :
e) la contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate:

e1. ...
e2. veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. g), h), j), l), n), p), s), ş), t) şi ţ);


N fiind remuneraţia primită de preşedintele asociaţiei de proprietari sau de alte persoane, în baza contractului de mandat, potrivit legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari;
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
grandanat, utilizator
Se poate lamuri si facand un test prin completarea D.112 pentru asemenea functii si vazut in centralizator ce contributii se platesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Pfa frizer picli2001 picli2001 Buna dimineata. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: tatal meu este frizer (mentionez ca este pensionat de limita de varsta), are un pfa si a auzit ca ... (vezi toată discuția)
Urgent ! taxe conventie civila theya_05 theya_05 am nevoie urgent de raspunsul la intrebarea : daca intre o persoana fizica si o asociatie de locatari se incheie o conventie civila,ce taxe si impozite trebuie ... (vezi toată discuția)