avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributia FNUASS pentru presedintele si cenzorul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributia FNUASS pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari


Buna ziua,
Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de "contributie de asigurari sociale de sanatate" este diferita de cea de "contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate"?
Contributia FNUASS pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari, angajati pe baza unui contract de mandat, conform legii, sunt exceptate de la plata?

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:17, 16 Februarie 2012
Notiunea de CASS = contributie de asigurari sociale de sanatate este diferita de FNUASS = contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Presedintele si cenzorul daca sunt membrii ai asociatiei si au fost alesi in aceste functii, conform Legii 230/2007, pot fi remunerati in baza unui contract de mandat.
Pentru presedinte si cenzor, asociatia va calcula, declara si retine urmatoarele contributii:
- CAS 10,5%
- CASS 5,5%
- Impozit 16%
- nu se calculeaza Somaj indiferent daca cei doi sunt activi sau pensionari.
Asociatia de proprietari, fiind o entitate juridica, la fel va calcula, declara si retine urmatoarele contributii:
- CAS 20,8%
- CASS 5,2%
- Fond accidente 0,168%
Toate acestea se declara cu D.112 la sectiunea A, iar pentru anul 2011 se va completa D.210 ( FF2 ) pana pe 29.02.2012.
Se retin si se platesc toate contributiile de care beneficiarul venitului va putea beneficia. Astfel ca un presedinte sau cenzor alesi in AG si avand contract de mandat, nu vor beneficia de somaj, asa ca nu se plateste somaj.
Vor beneficia de pensie asa ca se va plati CAS-ul.
Vor beneficia de ingrijiri medicale, asa ca se vor plati contributiile la CASS.
Nu vor beneficia de concediu medical platit asa ca nu se va retine si plati contributia la fondul de accidente.
Intrebarea mea a pornit de la articolul "Care sunt veniturile pentru care nu se platesc contributii sociale" publicat pe 8 Februarie 2012 de dra. Roxana Neagu (citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art... .
Pentru George 1962 as preciza ca nu este nici o asemanare intre conventia civila, care se incheie numai pentru lucrari limitate in timp si ocazionale (vezi si Sanda64), si contractul de mandat care in anumite privinte, plata anumitor contributii la stat, impozite, seamana mai degraba cu CIM (fara a fi asimilat acestuia).
Multumesc tuturor celor care intr-un fel sau altul m-au ajutat cumva sa ma mai luminez putin.
George1962 a scris:

Noua denumire in Codul Civil pentru conventiile civile este contract de mandat.

Da de unde.
Domnule consultant fiscal
Contractele de mandat au fost si vor ramane contracte de mandat.
Contractele de locatiune (la care va referiti dvs - popular conventiile civile) sunt acum denumite contracte de antepriza.
Si nu e nici o legatura intre ele.

Va rog nu mai duceti lumea in eroare. Mai ales cand sfatuiti din postura de consultant fiscal.

Pentru propria dvs informare, veniturile din contractele de mandat sunt considerat venituri asimilate salariilor( 55 din CF), Asa ca in mare parte impositele si taxele sunt cam la fel cu cele in cazul CIM-ului.


Acum revenind la intrebarile initiale,

notiunea de "contributie de asigurari sociale de sanatate" este diferita de cea de "contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate"?

Da, sunt diferite.
Prima este contributia pentru a fi asigurat in sistemul social de sanatate. Beneficiul consta in tratamente medicale, etc. E acel CASS (5.5%+5.2% de regula)
A doua este contributia pentru concedii cum ii spune si numele - acel FNUASS de 0.85%. Practic daca suferiti vreo problema medicala si sunteti in incapacitate de munca, deci in concediu medical, statul va plateste salariul din acest fond de asigurare.


Contributia FNUASS pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari, angajati pe baza unui contract de mandat, conform legii, sunt exceptate de la plata?

Nu sunt exceptate de la plata.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
grandanat, utilizator
George1962 a scris:

Noua denumire in Codul Civil pentru conventiile civile este contract de mandat.


Unde este asa ceva prevazut in Noul Cod Civil?
Cititi art.2009 si urm din Noul Cod Civil ....

Mandatul este contractul prin care o parte, numită mandatar, se obligă să încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte părți, numită mandant.

Contractul de prestari servici este contractul prin care una dintre parti, numita prestator, se obliga sa-i presteze celeilalte parti, numita beneficiar, in schimbul unui pret determinat si la un termen stabilit una sau mai multe activitati utile.

Alte discuții în legătură

Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Pfa frizer picli2001 picli2001 Buna dimineata. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: tatal meu este frizer (mentionez ca este pensionat de limita de varsta), are un pfa si a auzit ca ... (vezi toată discuția)
Urgent ! taxe conventie civila theya_05 theya_05 am nevoie urgent de raspunsul la intrebarea : daca intre o persoana fizica si o asociatie de locatari se incheie o conventie civila,ce taxe si impozite trebuie ... (vezi toată discuția)