avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Cat platesc CASS pt pers care au venit de 50 lei pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Cat platesc CASS pt pers care au venit de 50 lei pe luna

La un SRL mai nou am aflat ca pe langa 16 % imp retinut mai trebuie sa platesc si CASS pentru persoanele fizice pe care ii platesc pentru reclama onlina si comision din vanzare spatiu publicitate online.
Sunt persoane la care platesc incepand cu 50 lei.
Cum calculez CASS ce trebuie sa platesc ? Unde ma incadrez mai exact.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ezPTCro , utilizator 09:33, 15 Februarie 2012
daca venitul e mai mic decat salariul minim pe economie se plateste la nivelul salariului minim pe economie. Mergeti la casa de asigurari si veti primi raspunsul corect.
deci eu ca firma mai trebuie sa platesc 222 lei pentru cineva ca ii dau un venit de 50 lei din care retin si 16 % ???
cass inseamna asigurarea de sanatate pt care minimul care se plateste e undeva la 460 lei pe an. cei 22o lei sunt contributia pe luna pentru pensie. Repet intrebati la casa de asigurari de sanatate exact cum se calculeaza si cat trebuie sa platiti.
ezPTCro a scris:

La un SRL mai nou am aflat ca pe langa 16 % imp retinut mai trebuie sa platesc si CASS pentru persoanele fizice pe care ii platesc pentru reclama onlina si comision din vanzare spatiu publicitate online.
Sunt persoane la care platesc incepand cu 50 lei.
Cum calculez CASS ce trebuie sa platesc ? Unde ma incadrez mai exact.

Va multumesc.


Intr-o alta discutie (nu stau acum sa o caut) va spuneam ca aceasta activitate nu presupune decat retinerea impozitului.

In completare va spuneam ca se plateste si CASS, dar nu este obligatia dvs. s-o retineti si s-o virati ci e treaba celui ce primeste banii.

:offtopic:

Consider ca acest topic e deschis inutil, asa ca il voi inchide.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2012
Iulian MANEA, Contabil
:offtopic:

Am redeschis topicul la insistentele @ezPTCro.

In legea 95 din 2006 avem:

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu
exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.


Cei de la Casa de Sanatate incadreaza veniturile descrise de dvs. la art. 257, lit. b).

Deci, daca cei ce obtin aceste venituri au si alte surse de venit la care platesc CASS, trebuie sa plateasca 5,5% din venitul efectiv realizat oricat ar fi de mic. Daca nu, minim de plata este 5,5 x 700 = 38,5 (se rotunjeste la 39) lei.

Alte discuții în legătură

Pfa smartcars smartcars buna ziua, o firma mi-a oferit un job cu o conditie : sa ma plateasca ca PFA. ce taxe trebuie sa achit eu ca si PFA ? banuiesc ca exista un 16%, dar mai ... (vezi toată discuția)
Ajung sa retin contributii la venituri de cate 50 lei ? ezPTCro ezPTCro Un SRL plateste persoane fizice Neautorizate pentru reclame online, si comision din vanzarea spatilor publicitare si traficului online. 1. inafara de 16% imp ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala neplatitoare de tva alex1201 alex1201 Buna ziua, vreau sa pun un automat de cafea intr-o facultate. Ma gandesc sa ma fac intreprindere individuala neplatitoare de tva. Ce taxe voi datora statului? ... (vezi toată discuția)