avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pausal sau contor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pausal sau contor?

Blocul in care locuiesc este racordat la reteaua de termoficare si pina in prezent plata in lista de intretinere pentru termoficare se constituia in baza citirilor la contoarele instalate la fiecare calorifer. De curand, majoritatea locatarilor au votat ca vor sa treaca la pausal. Este legal? Daca nu, va rog sa-mi indicati baza legala pentru a nu fi de acord cu decizia. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:37, 17 Februarie 2012
Da, la noi este o totala lipsa de comunicare iar sedintele sunt foarte incinse in care se arunca vorbe grele da numai decizii nu se iau.Pe scurt am constatat ca de fapt ei nici nu stiu ce inseamna pausal nici chiar azi ,ei cred ca pausal inseamna doar deschiderea robinetelor la maxim pentru ca sa fie cald.Pe la sfarsitul lunii oct administratorul s a dus la firma de citire (nu o numesc ca nu are rost) si a dat un tabel cu cei care dorim sa ramanem contorizati si restul au zis pausal.Am ramas un numar rezonabil 16 apartamente din 36 numai ca dupa prima luna a inceput din nou scandalul ca de ce la noi cei care am ramas pe repartitoare sa vina sume mai mici si la ei sume mai mari Citirea si repartizarea era facuta da catre firma in virtutea noului ordin 343/2010.Pentru decembrie la fel ,noi cu repartitoare am deschis caldura doar acolo si atunci ,cand a fost necesar ei au tinut deschis tot timpul ca se stiau la pausal Le au venit facturi mari s au inflamat !Nu ca ei dau firma in judecata pentru citire incorecta Nu au dreptate pt ca firma a facut aceeasi repartizare a costurilor tot in baza ordinului 343/2010 Presedintele sau administratorul de fapt poarta toata vina pt ca i au anuntat suntem la pausal au pus afis mare jos.Doar ca de fapt nu era nimic adevarat contractul cu firma este in derulare pt ca nimeni nu a anuntat nimic la firma cum normal ar fi fost ci doar acel tabel din octombrie cu cei care doresc sa ramana in sistem
Astfel incat noi cei de pe acel tabel am platit suma care a indicat o firma si nu ce ar fi revenit prin impartirea pe suprafat ACUM abea presedintele a luat legatura cu avocat ca va chema firma la conciliere Cei care au ales sa ramana pe contoare doresc in continuare sa ramana asa insa pentru detensionarea situatiei si dupa multe presiuni au fost de acord (nu toti) ca factura pe decembrie sa o imparta dupa vechiul sistem pausal Au pus deci si la apartament nelocuit de 2 ani de zile au pus si acolo cota de caldura pentru ca la ei asa inseamna pausal de asemenea si la apartament semidebransat Nu este asta un abuz sa puna caldura si la apartamentele acestea?Pur s simplu au impartit factura atat pt garsoniera atat p 2 camere atat pt 3 camere Legea o fac ei cum vor ei .Degeaba am incercat noi sa le explicam nu avem cui.La ultima Adunare mai multe voci au zis hai sa ne intoarcem la contoare cu totii insa repede ai intervenit cei care au creat scandalul ca nu se poate ca firma nu mai are citirile si deci in baza caror indecsi Astept factura pe ianuarie cand pe bune s au tinut caloriferele deschise la maximum ca asa stiam toti Daca nici consumul care va veni pe ianuarie nu i face sa inteleaga ce inseamna cu adevarat pausalul ... ca ei aveau impresia ca se impart in mod egal cele 35-45 Gkal care intrau in consum cenzurat.Si cu firma urmeaza a se duce presedintele la concilieri pana atunci firma efectueaza citirea si la noi la fel cum face si la celelalte scari care au ramas in continuare in sistem contorizat.Probabil ca voi plati si luna aceasta tot suma indicata de fluturasul de la firma si nu suma de 3 ori mai mare care mi revine prin impartirea lor Si eu tot nu cred ca este normal ca sa ne oblige ei ca in apartamente sa tinem caldura la maximum si/sau sa platim fie ca suntem fie ca lipsim din localitate doar asa ca sa le detensionam lor facturile
Ati sesizat corect, cand va consuma toata lumea la maxim, lor tot maxim le va aparea pe lista de intretinere, asa ca nu se "detensioneaza" nicio factura, ci se va "tensiona" la toata lumea.

Se poate reveni la calculul pe consum contorizat si la cei care au renuntat pentru o perioada de timp, daca pe data de 1 ale lunii martie, sa zicem, li se citeste indexul si apoi pe 31 martie se fac citirile pentru luna martie. Astfel se va plati consumul pe martie - contorizat, in functie de cat a consumat fiecare.

La dv. in asociatie, am impresia, ca e si o doza mare de incrancenare si de incapatanare a celor care au gresit o data si "o tin langa" pana in panzele albe desi ii ustura la buzunar.
Si-i mai trag si pe altii, nevinovati, in necazul lor... !

Presedintele asociatiei are o vina in toata povestea asta pentru ca nu a fost ferm si nu a lamurit lumea ce se va intampla. Balbaiala asta de decizii "du-te-ncolo, vino-ncoace, lasa-ma si nu-mi da pace" duce la risipa de bani si la prosteala pe buzunarul tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata apei pausal elyababau elyababau Buna ziua, Plata apei in sistem pausal inseamna si necontorizarea apei platite, adica indexul ramane acelasi. (vezi toată discuția)
Renuntarea asociatiei la citirea repartitoarelor xciprian xciprian Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, in Berceni intr-un bloc cu 8 etaje, 50 apartamente pe scara, iar in apartament avem montate repartitoare de caldura cu ... (vezi toată discuția)
Intretinere- suma exagerata IoanGRG IoanGRG buna ziua, am o problema cu administratora si calculele ei de intretinere. Pe scurt: blocul are 2 aripi: aripa E compusa din apartamente de 2 si 3 camere si ... (vezi toată discuția)