avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plangere CEDO
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plangere CEDO

Daca o decizie definitiva s-a pronuntat la data de 11 aprilie 2008, dar a fost redactata la data de 2 iunie 2008, care este data pana la care poate fi facuta o plangere la CEDO?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:47, 12 Noiembrie 2008
Puteti face mai multe precizari? DE exemplu a-ti urmat toate caile de atac, a fost investita definitiva si cu formula executorie etc Din cate stiu eu termenul pentru CEDO este de 6 luni de la ultima pronuntare, cu conditia folosirii tuturor cailor de atac.Binenteles, puteti face o plangere la Curtea europeana a Drepturilor Omului daca, avocatul dumneavoastra are baza legala si dovezi , in sensul ca v-i s-au incalcat anumite drepturi; --dreptul la un proces echitabil, etc. Mult succes.
Condiţiile de admisibilitate a sesizării C.E.D.O. cu o cerere individuală sunt următoarele:

1. Curtea nu poate fi sesizată decât după epuizarea căilor de recurs interne unei cereri. Aceasta presupune ca persoana respectivă să fi sesizat cea mai înaltă jurisdicţie competentă, cu respectarea regulilor şi a termenelor de procedură.

2. Termenul în care poate fi sesizată este de 6 luni de la data deciziei interne definitive. Termenul de 6 luni curge de la data la care autoritatea naţională competentă cea mai înaltă şi-a pronunţat decizia (dacă plângerea se referă la o condamnare, termenul curge de la pronunţarea hotărârii finale în ordinea normală a căilor de atac şi nu de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri de revizuire). Dacă se depăşeşte acest termen, Curtea nu mai poate examina plângerea.

3. Cererea trebuie formulată în scris şi semnată de către reclamant sau de către persoana care îl reprezintă, în cazul în care cererea este prezentată de către o organizaţie neguvernamentală sau de către un grup de persoane fizice, ea trebuie semnată de către persoanele abilitate să reprezinte organizaţia sau grupul respectiv. Când persoana fizică, organizaţia neguvemamentală sau grupul de persoane acţionează prin intermediul unui reprezentant, acesta trebuie să prezinte o procură sau împuternicire scrisă. Camera sau comitetul respectiv al Curţii, pot decide asupra oricărui aspect referitor la faptul de a şti dacă persoanele, care au semnat cererea, erau împuternicite să o facă.
mark2k2 a scris:

Daca o decizie definitiva s-a pronuntat la data de 11 aprilie 2008, dar a fost redactata la data de 2 iunie 2008, care este data pana la care poate fi facuta o plangere la CEDO?

Multumesc


În ceea ce priveşte cererile de sesizare a Curţii, acestea trebuie să îndeplinească o serie de condiţii prevăzute de art.35 din Convenţie. Condiţiile ce trebuie îndeplinite de petiţionari se pot împărţi în două mari categorii:
• condiţii generale ce trebuie îndeplinite de toţi petiţionarii;
• condiţii speciale ce privesc o anumită categorie de petiţionari – stat sau parte individuală.

Condiţiile generale
Aceste condiţii sunt prevăzute de art 35 din Convenţie şi sunt:
1. epuizarea tuturor căilor de recurs interne
2. scurgerea unui termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a deciziei interne.
3. cererea să nu fie anonimă
4. cererea să nu fie esenţial aceeaşi cu o cerere anterior examinată de Curte
5. cererea să nu fi fost supusă examinării unei alte instanţe internaţionale, dacă nu conţine fapte noi.
6. cererea să nu fie incompatibilă cu prevederile Convenţiei sau dacă este vădit nefondată sau abuzivă.

Referitor la termen :
După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, petiţionarul dispune de un interval de şase luni pentru a sesiza Curtea. Acest interval începe să curgă de la data la care a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere. Acest termen are ca scop limitarea în timp a posibilităţii de contestare a unor acte sau măsuri interne.
Dacă decizia internă nu a fost pronunţată în mod public, termenul de 6 luni curge de la data comunicării acesteia reclamantului.
Termenul de şase luni este întrerupt de prima scrisoare sau notificare adresată Curţii, chiar dacă în mod sumar, expun cu claritate obiectul plângerii eventuale ori de trimiterea formularului de cerere completat. O simplă cerere de informaţii nu este suficientă pentru a întrerupe termenul de şase luni.
Termenul de 6 luni este un termen de decădere, întrucât la scurgerea termenului cererea va fi respinsă ca tardivă. În cazuri excepţionale, când plângerea reclamantului vizează o pretinsă violare continuă a drepturilor sale, regula celor 6 luni nu este aplicabilă .

Daca ultima instanta s-a pronuntat la dat de 11 aprilie 2008, termenul limita pentru depunerea plangerii individuale la CEDO este 11 octombrie 2008.
va multumesc frumos pentru raspunsurile date
am sa le comunic la juristii de la firma care m-au rugat sa pun aceasta intrebare

numai bine
mark2k2 a scris:

Daca o decizie definitiva s-a pronuntat la data de 11 aprilie 2008, dar a fost redactata la data de 2 iunie 2008, care este data pana la care poate fi facuta o plangere la CEDO?

Multumesc


Termenul de 6 luni curge de la pronuntare si nu de la redactarea deciziei interne.Atentie.
Multi aici isi iau teapa.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efecte legislaþie cedo eugen68octavian eugen68octavian Bună seara. Doresc să ştiu dacă la recurs pot invoca legislaţia CEDO şi mai ales, dacă mi se respinge recursul şi fac plângere la CEDO această ... (vezi toată discuția)
Ce conditii trebuie indeplinite pentru a sesiza cedo?poate un ong sa sesizeze cedo cu privire la durata unui proces in care este parte? iuliana26 iuliana26 Poate fi durata excesiv de mare a judecatii(10 ani de zile) motiv pentru sesizarea CEDO? In cat timp poate fi solutionata cererea mea catre CEDO?Care sunt ... (vezi toată discuția)
Cai de atac goina4444 goina4444 Buna ziua.Daca ultima cale de atac nu_mi este favorabila cum pot sa fac plangere la cedo?Multumesc. (vezi toată discuția)