avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeaza pensia de invaliditate?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeaza pensia de invaliditate?

Buna seara,
As dori sa aflu cum se calculeaza pensia pe caz de boala la 36 de ani, cu o vechime de 15 ani daca se include si CCC.
Va multumesc.
La un salariu mediu brut pe economie pe cei 35 de ani de stagiu,pensia va fi de aproximativ 975 de lei.
La un salariu minim pensia va de aproximativ 480 de lei.

Dar pensia de invaliditate nu se calculeaza si ea raportat la veniturile brute pe care le-am avut in tot acesti 35 ani? Are aceeasi valoare pt toata lumea? Credeam ca se calculeaza si aceasta potrivit acelei formule pt pensia de varsta, punctajul mediu anual impartit la stagiul de cotizare standard. Evident, cu penalizare. NU e asa? Eu nu stiam cum e cu penalizarea... Dar daca spuneti ca e pensie standard...
Pensia de invaliditate se calculeaza ca si cea de limita de varsta.
Se calculeaza punctajele lunare,apoi cele anuale pe intreaga acitivitate prin raportarea venitului asigurat la salariul mediu brut sau net pe economie.
Se aduna toate punctele anuale si se inmparte la stagiul complet.
Rezultatul se inmulteste cu 107%(indice de corectie) si rezulta punctajul mediu anual.
Punctajul mediu anual x valoarea punctului de pensie(830,2)= cuantumul pensiei
Multumesc mult. Asa ma gandeam si eu, doar ca nu stiam exact cum e cu penalizarea (acel indice de corectie). M-ati lamurit. Multumesc mult. O zi frumoasa.
Buna ziua. Am o intrebare legata de plata contributiei de pensie. Sotul meu, ani de zile, pe langa cartea de munca, a avut si drepturi de autor. Suma lunara, per total, era destul de mare. Acum, a iesit la pensie medical, si suma care i s-a calculat este foarte mica. Ne-am gandit ca poate nu i s-au inclus si sumele de pe drepturile de autor. Intrebarea mea este: pt drepturile de autor nu se plateste si contributia de pensie? Nu i s-a incasat, atatia ani, si contributia de pensie? Cum spune legea? Puteti sa ma ajutati? Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza pensia de invaliditate plesea_enache@yahoo.com plesea_enache@yahoo.com cu toate ca nu as vrea, am ajuns si in situatia asta, ma numesc plesea enache , am parkinson si sunt nevoit sa ma pensionez pe caz de boala , am 50 de ani si o ... (vezi toată discuția)
Pensie boala grad 2 Daniel1900 Daniel1900 La pensia de grad 2 ce anume se ia in considerare pentru a fi pensia mai mare ca si valoare? Conteaza de ce boli suferi? De gravitatea lor? Multumesc si astept ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de invaliditate nesica nesica Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza pensia de invaliditate gradul II avand in vedere ca sunt nascut in septembrie 1954 si lucrez din octombrie ... (vezi toată discuția)