avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocarea donaþiei. Cauza imoralã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocarea donaþiei. Cauza imoralã

Noul cod civil nu enumera printre cauzele de revocare a donatiei (art. 1020) si situatia concreta pe care doresc sa o supun discutiei, respectiv revocarea contractului de donatie incheiat in considerarea mentinerii unei relatii de concubinaj. Dupa incheierea contractului, donatarul il paraseste pe donator, ramanand proprietar, desi modalitatea de dobandire a proprietatii are o cauza imorala.
In acest caz, nu putem invoca revocarea pentru ingratitudine, ci doar, pornind de la conditiile de validitate ale oricarui contract (art. 1179), printre care si cauza licita si morala, sa obtinem pe cale judecatoreasca revocarea donatiei.
Intrebarea mea este urmatoarea: care va fi motivarea in drept a acestei actiuni, atat timp cat speta in discutie nu poate fi incadrata in motivele expres indicate in NCC la sectiunea "cauze de revocare"? Ati intalnit spete similare? Daca da, cum au fost ele solutionate? Multumesc!
si de nu ar fi fost poibila licita sau morala?
S-ar putea merge pe nulitatea actului de donatie, care a fost incheiat pentru a fi mentinuta starea de concubinaj, cauza fiind considerata imorala. Desi concubinajul nu mai e ceva imoral in zilele noastre, totusi, se considera ca o astfel de cauza a actului juridic ar fi imorala si ca atare actul intocmit cu o asemenea cauza ar fi anulabil.
Revocarea ar fi greu de obtinut fiindca daca se invoca ingratitudinea donatarului va trebui sa se argumenteze si sa se dovedeasca , ori invocandu-se acest motiv, posibil ca instanta sa constate nulitatea absoluta a actului si sa se rezolve astfel problema...nemaifiind incidenta revocarea.De fapt, nefiind nici posibila , fiindca revocarea ar presupune existenta unui act valabil incheiat sub aspectul conditiilor de fond. Ma rog, e doar o opinie, intemeiata pe sustinerile majoritatii autorilor .

Actele juridice menite a determina pe una dintre prţile contractante să înceapă
sau să menţină o relaţie de concubinaj sunt lovite de nulitate absolută pentru
cauză imorală şi ilicită. Donaţia între concubini, cu cauză imorală, devine valabilă
cu încheierea căsătoriei
as fi putin rezervat in ceea ce priveste invocarea cauzei ilicite/imorale...in primul rand nimeni nu poate invoca propria culpa...eu ca donator invoc faptul ca la data incheierii contractului am avut in vedere anumite lucruri imorale...e subtire...animus donandi a existat la momentul incheierii contractului indiferent ce a stat la baza acestui animus donandi...
Si in al doilea rand, @ovi dragomir ? Pate ca s-a schimbat si morala vremurilor actuale:)
Asa este, donatorul nu-si poate invoca propria culpa , dar daca se are in vedere o clauza despre care se spune ca ar atrage nulitatea absoulta a acutului juridic , atunci ea ar putea fi invocata de orice persoana interesata , precum si de instanta, din oficiu...
Mai greu ar fi de demonstrat scopul avut in vedere la inchieerea donatiei...
in al 2 lea rand solutia se va da in functia de aspecte concrete: durata relatiei,starea civila a concubinilor,varsta lor,faptul ca a fost vorba de concubinaj sau doar bun contra avantaje sexuale etc...
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
ContSters4579, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de donatie cu cauza imorala ce inseamna?exemplu marciuc marciuc cauza imorala la donatie care ar fi 2 exemple?mersi daca era prevazuta expres cauza obligatiei in inscrisul constatator INEXISTENTa cauzei se va dovedi tot ... (vezi toată discuția)
Donatie - noul cod civil emanuellen emanuellen Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca exista in noul cod civil referitor la o donatie de apartament,ca donatarul trebuie sa ajute donatorul cu alimente in caz ... (vezi toată discuția)
Logodna, conform legii = concubinajul in limbaj comun Roland Mindrila Roland Mindrila Se reglementeaza in Art. 266din Noul cod civil Logodna (1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria. (2) Dispoziţiile privind ... (vezi toată discuția)