avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza cota parte indiviza?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza cota parte indiviza?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.

Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:29, 13 Octombrie 2010
Daca tot s-a deschis subiectul arunc si eu cateva nelamuriri:

1. Cotele indivize au fost calculate la suprafetele initiale ale apartamentelor si trecute in contractul de vanzare-cumparare de atunci asa. Si in principiu au cam fost calculate in raport de suprafata utila (nu construita) si fara a se lua in calcul si balcoanele/terasele (cel putin la mine in bloc). Ulterior multi au facut modificari interioare (desfiinta pereti) si inchideri de balcoane - prin urmare suprafata utila fata de care a fost calculata initial cota indiviza s-a marit - nu ar trebui modificata si aceasta? Si daca da cum?
Eu in proiectul de amenajare (ca proiectant) pot trece suprafata utila initiala si cea de dupa amenajare, dar nu pot sa recalculez cota indiviza pentru ca nu stiu si modificarile celorlalti. Si oricum nu este atributia mea (cred). Cine ar trebui sa modifice aceste cote indivize? Baza modificarii ar fi proiectul de amenajare autorizat in care apare noua suprafata.
Administratia poate sa modifice tabelele de plata astfel incat procentul sa fie real conform cu suprafetele dar nu stiu daca are voie sa treaca un alt procent decat cel din contractul de vanzare-cumparare.

2. Ce se intampla cu spatiile comerciale de la parter - care au acces direct din strada si unele chiar si bransamente separate? Intra la calcul tot timpul cu cota lor indiviza sau se scot din unele cheltuieli - cum ar fi energie casa scarii si lift, femeie de servici etc - de care ei nu beneficiaza. Eu consider ca ar trebui sa plateasca fondul de reparatii si restul nu daca nu beneficiaza de ele dar nu stiu de vreo reglemetare legala in acest sens.
Spatiile comerciale suporta numai anumite cote de cheltuieli. Atat agentii economici cat si proprietarii platesc , de exemplu apa conform apometreloer individuale dar participa si la cote din reparatii ale instalatiilor de alimentare si pierderi de apa.
Participa la reparatia teraselor. Nu participa la reparatia si intretinerea liftului. Participa la aproape toate cheltuielile salariale dar nu participa la cheltuielile de curatenie pe casa scarii.
De aceea noi nu facem repartizarea cheltuielilor pe cote indivize, pe procente ci pe suprafata utila. Este mai usor si mai simplu de inteles pentru toata lume. Am reparat terasa si ne cota 10000 lei avand 1000 m.p suprafata utila , revine cate 1 leu pe m.p. Daca un apartament are 50 m.p va apare pe lista cu 50 lei la reparatie terasa. Daca un agent are 120 m.p. va plati 120 lei.
Am reparat lioftul si ne costa 4000 lei. Impartim suma doar la 800 m.p cat este suprafata utila a apartamentelor ( avand 200 m.p agenti economici pla parter). Revin cate 5 lei pe m.p. care se pun de plata fiecarui apartament in functie de suprafata utila.
Asa mi se pare si mie corect si logic. Dar legal cum sta situatia. Daca cineva ar contesta o anumita suma pe motiv ca nu este conforma cu procentul din cota indiviza ce s-ar intampla?
@edx
Amanuntiti prea mult subiectul. Calculele pe cota-parte indiviza se face simplificat, nu se apuca administratorul sa consulte fiecare act in parte, ca ce cota-parte indiviza are si apoi daca s-a modificat, cum s-a modificat. As zice ca e mai mare daraua decat ocaua sa te apuci sa diferentiezi, ca la et 2 are 5.14% si deasupra lui are 5.30%. Reflectarea in calculele pe cota-parte este prea putin relevanta si apoi care lucrare cadastrala e mai buna? Aia de la 2 sau cea de la 3?
edx a scris:

Asa mi se pare si mie corect si logic. Dar legal cum sta situatia. Daca cineva ar contesta o anumita suma pe motiv ca nu este conforma cu procentul din cota indiviza ce s-ar intampla?

Pai tocmai ca daca faceti repartizarea pe suprafata utila nu aveti cum sa gresiti. Poate sa incerce a contesta oricine dar nu ar avea nici o sansa de castig . Ar constata orice expert ca unele din acele cote indivize trecute procentual in actele de proprietate nu sunt corecte. Iar daca le-ar recalcula acum ar fi alte procente. Facand repartizarea cheltuielilor pe aceste noi procente s-ar ajunge exact la sumele ce s-au calculat pe suprafetele utile.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza doina_dana doina_dana Este corect ca valoarea cotei indiviza sa aiba o suma fixa intr-o luna si sa fie inmultita cu numarul de camere? (vezi toată discuția)
Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)