avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea = justitia simplificata ?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea = justitia simplificata ?

Cum e cu medierea ? Cand doua parti sunt in conflict, acestea au nevoie de o a treia parte care sa dezamorseze starea de conflict a celor doua parti. Pesoana care intervine in conflict poate fi un judecator care sa intervina in conflict in baza legiilor sau un mediator care gestioneze conflictul in baza intereselor partilor, bineinteles fara sa se depaseasca cadrul legal.

Simplu si eficient. Mediatorul are solutia! Sedinta de mediere presupune discutii ale partilor conduse de un mediator in asa fel incat pana la finalul sedintei de mediere se ajunge la un acord, o solutie cu care ambele parti sa fie de acord astfel conflictul initial luand sfarstit.

Mediatorul are solutia! Conflictele pot fi unele care sa aiba nevoie de autentificare notariala sau de o pronuntare judecatoreasca sau pot fi conflicte simple, intre colegi, membri ai aceleiasi familii, prieteni sau parteneri de afaceri.

Tu alegi ce iti doresti, ce este mai bine pentru tine . Poti merge sa angajezi un avocat sa deschizi o actiune in instanta, sa astepti termenele pe care o justitie superincarcata le poate da, sa platesti taxe de timbru si sa iti lasi destinul in baza unor legi facute de niste oameni, sau poti sa fii cel care hotaraste pentru sine, intr-o sedinta de mediere, in discutii libere, rapid, confidential si eficient.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum se poate rezolva prin mediere problema pe care o ai, poti cere o programare pentru informare gratuita oricarui mediator.



Mediator Petru Mustateanu
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
Calina Sorescu, Mediator
A pune un semn de egalitate între Mediere și Justiție este o greșală. Mă întreb dacă acest titlu a fost dat de colegul Petru Mustateanu sau cineva se dă drept el.

În cazul sistemului de justiție părțile cedează dreptul lor de a decide asupra unei cauze în favoarea unui/unor judecători. Justiția judecă cauzele în baza drepturilor conferite de Lege.
Procesul este public, durează o perioadă lungă de timp și are costuri mari. La finalul procesului va fi întotdeauna o parte nemulțumită ... cea care a pierdut, iar relația dintre părți este deteriorată în mod grav.

Medierea însă este una dintre metodele de rezolvare amiabilă a diferendelor/conflictelor. Parțile aflate în mediere iși păstrează deplina putere de decizie asupra modului de rezolvare a conflictului. În mediere diferendul/conflictul este rezolvat în baza intereselor pe care părțile le au în comun, mediatorul find doar cel care facilitează comunicarea dintre părți și coordonează medierea. Medierea durează extrem de puțin, de la o zi la câteva săptămâni, costă puțin în raport cu judecata și cea ce este mai important reabilitează relația dintre părți și o consolidează. În mediere toate părțile căștigă și se despart mulțumite,

Stimati domni sa stiti ca nu odata am fost intrebata despre mediere cu apelativul dna. judecatoare :) Probabil ca partile au auzit secvente de explicatii despre ce poate face sau nu un mediator si il confunda cu " impartitorul de dreptate". Am rabdare si explic ca de fapt judecatorii sunt chiar partile implicate in mediere si in nici-un caz eu, doarece ele identifica solutia avantajoasa pentru ele cu sub indrumarea mea, din punct de vedere al facilitarii comunicarii. Mi s-a mai spus si dna. avocat si iarasi le-am explicat ca la acest expert ajung in cazul in care nu se inteleg pe parcursul sedintelor de mediere, pentru a le face o actiune (investirea instantei) sau chiar in mediere ca reprezentat al uneia dintre parti. Am cunostinte avocati care vin cu clientii lor la mediere deoarece pun mai presus decat interesul propriu financiar, interesul partilor de a finaliza mai repede speta respectiva. Recunosc ca si eu colaborez cu aceeasi avocati atunci cand partile se "impotmolesc" in a gasi solutia si ma ntreaba daca nu le pot recomanda avocat/avocati.
De cand "muncesc mediere" mi-am facut o intreaga echipa: avocati, economisti, evaluatori, notari, etc. Asa am considerat eu ca trebuie procedat pentru ca un client sa fie satisfacut.

Am primit si primesc multe telefoane pentru informarea despre mediere de la cetateni care au de rezolvat in "regim de urgenta" diverse spete si sunt interesati de procedura scurta a medierii fatza de cea de durata a instantei de judecata.....nu mai vorbesc de cei care doresc restituirea taxei de timbru

Particip la diverse evenimente in domeniul medierii si de fiecare data se discuta aceeasi problema a promovarii insufciente a medierii sau cealalta a obligativitatii parcurgerii procedurii pe anumite spete. Eu cred ca mai curand depinde de fiecare mediator in parte cum isi promoveaza activitatea. Exista mediatori care asteapta "para malaiata" sau care nu intra in mediere fara un co-mediator pentru ca au teama lipsei cunostintelor juridice (am ajutat colegi in acest sens). O teama nejustificata de altfel deoarece daca partile ajung la un moment in care este nevoie de parerea unui expert, atunci intervine avocatul. Mediatorul doar inlesneste comunicarea, o faciliteaza si chiar este tinut de lege sa nu faca mediere evaluativa (recunosc ca este dificil sa te abti in a nu face o evaluare daca mai ai si studii juridice B-) .

Mai sunt multi pasi de urmat pentru a face istorie in mediere in sensul cunoasterii acestei proceduri de catre justitiabili, dar sunt optimista si aceasta nu se datoreaza faptului ca sunt o persoana pozitiva ci doar experientei de pana acum in ale medierii.

Acestea fiind spuse va doresc: "La cat mai multe medieri!"

PS: am fost contactata telefonic chiar si de utilizatori ai acestui portal si am facut informarea gratuita privind medierea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediator autorizat – medierea ca forma de rezolvare a conflictelor in contextul crizei economice Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Medierea poate fi solutia ideala de gestionare a confictelor in contextul crizei economice? Daca ne gandim la criza ecomomica mondiala ca la o stare aparuta ... (vezi toată discuția)
Ce este medierea? Iulian81 Iulian81 Eu tot nu inteleg ce este de fapt medirea aceasta??? De ce ar trebui sa mergem la un mediator cu o problema si nu la un avocat? Ce avantaje sunt si ce ... (vezi toată discuția)
ce fac atunci cand merg la mediator ? Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Medierea este explicata pe site-urile de specialitate in fel si chip, analizata in lege si in aplicarea ei pana la virgula, dezbatuta in antiteza cu justitia ... (vezi toată discuția)