avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Un avocat,poate reprezenta o persoana plecata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Un avocat,poate reprezenta o persoana plecata instrainatate,intr-un proces de divort?

Buna seara! Sotul, sorei mele a inaintat cerere de divort.A primit 2 citatii acasa ,urmatoarea infatisare urmand sa aiba loc in data de 27.02.2012.Sora mea lucreaza in Italia si nu are posibilitatea de a reveni in tara,riscand sa isi piarda locul de munca. Impreuna au un copil in varsta de 8 ani,care locuieste cu tatal lui.Intrebarile mele sunt : Poate fi reprezentata ,la proces in lipsa ei,de un avocat? Ce documente ii trebuie la dosar ? Poate cere vizitarea copilului in instanta? Multumesc mult!!!
buna. in aceias situatie am fost si eu ca sora d-voastra nu m-am putut prezenta la divort si am trimes avocat dar nu sa putut rezolva. eu i-am facut surori mele o imputernicire notariala prin ambasada romaniei in care am specificat ca poate sa ma reprezinte la divort iar atunci tot ce am vrut eu sa cer a avut dreptul sora mea sa o faca asa ca parerea mea este ca sora dumneavoastra sa va imputerniceasca pe d-vstra prin ambasada de urgenta ca sa nu mai fie nevoie sa vina ea in tara iar la proces puteti hotari d-voastra daca va luati avocat. succes



am uitat sa specific ca mai aveti nevoie si de adeverinta de spatiu pe care o are sora dumneavoastra in strainatate ca dovada ca nu se poate prezenta la divort iar acesta trebuie tradusa in romaneste la un notar autorizat
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
Da, dovada resedintei in strainatate se impune a fi depusa la instanta.
Mie imi pare complicata situatia cu madatarul neavocat care sa angajeze avocat deoarece mandatarul neavocat trebuie sa fie prezent la toate termenele de judecata.
Daca tot plateste avocat nu cred ca are sens sa mai vina si mandatarul neavocat la fiecare termen de judecata.
Daca este vorba si de un alt oras decat cel in care locuieste mandatarul neavocat cheltuielile de deplasare pot constitui o povara in plus sub aspect financiar.
De ce sa se faca reprezentarea prin procura speciala? Contractul de asisteta juridica nu este suficient? Semnat, stampilat de catre avocat, scanat, trimis prin poata electronica si emnat de catre partea cealalta? Intre timp, indeplinita formalitatea de semnare in original? Se practica situatii de genul aceste, in special in reprezentarea de natura comerciala. Nu se poate aceasta varianta care este mai putin complicata?
Nu, contractul de asistenta juridica nu este suficient, pentru ca vorbim de un dosar de divort unde partea nu poate fi reprezentata de avocat.
Avocatul poate reprezenta partea numai in situatiile prevazute in mod expres si limitativ de art.614 c.proc.civ., cand este necesara imputernicirea sa in baza unei procuri speciale.
Cum in cazul de fata, partea are resedinta in strainatate ( sens in care sunt necesare dovezi ale resedintei), aceasta poate fi reprezentata doar daca avocatul este imputernicit prin procura speciala.
Art. 614
In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.
Da, nu este suficienta imputernicirea in caz de divort in lipsa partii reclamante.
Paratul poate fi reprezentat numai in baza imputernicirii avocatiale in caz de divort.Dar nu reclamantul.
In toate celelalte cazuri nu sunt probleme cu reprezentarea in baza imputernicirii avocatiale.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura divort VALENTINA3 VALENTINA3 Buna ziua tuturor !!!!!!As avea o intrebare ... Procura speciala data de reclamant unui avocat pentru a-l reprezenta intr-un proces de divort, pentru motiv ... (vezi toată discuția)
Solicitare cerere de divort GeorgePopescu GeorgePopescu Buna ziua, Ma numesc George si am o mare rugaminte, vreau sa ma adresez unui avocat pentru divort, iar intrebarea mea este: daca mai este nevoie sa fiu ... (vezi toată discuția)
Divort Teleaba Cristina Teleaba Cristina Bună seara, As putea sa fac o procura speciala pentru a fi reprezentata în divorț de către avocatul meu? Menționez ca intenționez sa plec în alta tara ... (vezi toată discuția)