avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CREDITARE SOCIETATE
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CREDITARE SOCIETATE

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti care este plafonul de creditare a unui asociat catre societate.
Va mutumesc.
Cel mai recent răspuns: diaconu_suzana_maria , utilizator 10:58, 2 Iulie 2012
Pai nu mai trebuie pentru ca in acest caz obligatia de a anunta Oficiul pentru combaterea si prevenirea spalariii banilor revine bancii. :)
Neaparat trebuie sa aveti un contract de creditare intre dvs. ca persoana fizica si firma. Altfel toate tranzactiile nu au suport juridic. In contract trebuie specificata limita maxima (care nu trebuie nici atinsa, dar nici depasita) precum si termenul de rambursare. Nu se percepe dobanda la astfel de tranzactii.
In contractul de imprumut intre persoana fizica si societate se poate prevedea orice procent de dobanda. Se pune problema dedudctibilitatii fiscale a acesteia, care este limitata la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, corespunzătoare ultimei luni din trimestru, pentru împrumuturile în lei; Temei legal: Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, art.23 alin.(5)
.
Asa am procedat.
Va multumesc
Legal si teoretic aveti dreptate. Dar din pacate am asistat la discutii stanjenitoare intre contribuabil si fisc : "De ce percepe dobanda, ca asa se diminueaza baza impozabila cu o cheltuiala, ca de ce nu banca, ca poate n-avea nevoie samd." Jenant, dar sa stiti ca aceste lucruri se intampla si pentru a le evita am recomandat fara dobanda.

Alte discuții în legătură

Imprumut acordat de actionar societatii Cata_68 Cata_68 Un actionar semnificativ al societatii acorda imprumut purtator de dobanda societatii. Se poate folosi contul 4551 - Actionari/asociati-conturi curente? ... (vezi toată discuția)
Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi personale al asociatilor EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Pot face un contract de imprumut firma cu firma al carui asociat sunt iar rambursarea acestui imprumut sa fie scadentarul creditului de nevoi ... (vezi toată discuția)
Imprumut firma in euro Mihaela1772000 Mihaela1772000 Buna ziua, Ca asociat, pot imprumuta firmei o suma in euro? Ma intereseaza daca pot depune euro in contul de euro al firmei pentru a putea plati o factura ... (vezi toată discuția)