avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general imprumut acordat de actionar societatii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

imprumut acordat de actionar societatii

Un actionar semnificativ al societatii acorda imprumut purtator de dobanda societatii. Se poate folosi contul 4551 - Actionari/asociati-conturi curente? Contractul de imprumut este pe o perioada mai mare de 1 an.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 09:32, 21 Aprilie 2012
Se poate folosi contul 462, daca respectivul actionar nu este si asociat in societate. Daca este. atunci folositi contul 455 cu analitic distinct.

In contract puteti mentiona termenii si conditiile de acordare a imprumutului, cat si celelelte clauze privind restituirea acestuia, care este procentul aferent dobanzii si perioada in care acesta se va rambursa. Daca rambursarea se face lunar sau la scadenta.
Daca prin contract este prevazut ca acest imprumut este folosit de societate pentru achizitionarea unui teren, iar banii respectivi merg direct la vanzatorul terenului, se poate face inregistrarea 211=4551? Va multumesc
Nu, se intocmeste contract de creditare societate in care se specifica scopul imprumutului, daca suma imprumutata este sau nu purtatoare de dobanda, perioada de rambursare si cum se va restitui aceasta suma.
Aveti grija ca si la depunerea banilor sa se mentioneze ca banii depusi in banca initial provin din imprumut societate, iar suma nu trebuie sa depaseasca 15000 de euro. La depunerea de sume de bani peste aceasta limita, banca este obligata sa raporteze tranzactia la Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor.

Inregistrarea achizitiei terenului o faceti pe baza Contractului de vanzare cumpare, incheiat la notariat.

Sunt doua operatiuni distincte in contabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut intre administrator si societate sincer sincer Buna ziua, O nelamurire: Administratorul unei societati a cumparat un utilaj pentru lucrari agricole. : cum nu avea toti banii disponibili a imprumutat de ... (vezi toată discuția)
Nota contabila cand asociatul imprumuta firma vioviod vioviod Ce nota contabila se face cand asociatul unic imprumuta firma pt. achizitionarea de marfa? (vezi toată discuția)
Înregistrare împrumut sc de la o persoana fizica Morco_Ana Morco_Ana Recent SC la care lucrez dorește sa ia un împrumut de la o persoana fizica în suma de 150.000 RON. Intrebarea mea este, dacă aceasta suma este ... (vezi toată discuția)