avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... evaluarea performantelor profesionale inviduale a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

evaluarea performantelor profesionale inviduale a angajatului

Intrebare : Poate fi aplicata de catre un angajator evaluarea performantelor unui angajat functie de notarea aplicata sefului acestuia ?
Mai explicit : 
Un director general al unei institutii evalueaza seful unei agentii teritoriale cu calificativul 3,51 iar in procedura primita in agentia teritoriala, seful acestei agentii (notatul cu 3,51 ) nu-si poate evalua angajatii cu o nota mai mare decat cea acordata acestuia de catre directorul general 
Unde in legislatia muncii este prevazuta aceasta norma ?
Daca directorul general nu-si agreeaza (politic ori emotional....treaba lui ) si-si noteaza reprezentantul in teritoriu cu aceasta nota, de ce sa suport eu ca angajat efectul de halou ?
In afara contestatiei acestei evaluari ce pot face ?
Mentionez ca procedura evaluarii ar fi trebuit sa cuprinda cele 3 etape :
a) completarea fisei de evaluare de catre evaluator;
b) interviul;
c) contrasemnarea fisei de evaluare.
Etapa b) interviul – nu a avut loc

Multumesc pentru atentia si timpul acordat.
Irina Elena
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:39, 23 Aprilie 2012
In legislatie nu este prevazut asa ceva ... criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor sunt prevazute in Regulamentul intern al angajatorului .
Salariatul are posibilitatea de a contesta evaluarea facuta ... de asemenea, poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
Doamna Irina! Situatia prezentata de dvs.. este cel putin ciudata, daca nu ilegala! Nicaieri in legislatie nu este prevazut ca angajatul sa primeasca la evaluare o nota mai mica decat cea primita de seful sau(la evaluare). In cadrul institutiilor publice exista procedura de evaluare a activitatii profesionale stabilita printr-un act normativ( de exemplu la spitale exista Ordin al Ministrului Sanatatii care reglementeaza evaluarea personalului din spitale) .Deci daca este o institutie publica verificati actul normativ care reglementeaza procedura si criteriile de evaluare si vedeti daca exista o interdictie ca cea prezentata de dvs.. Daca este o institutie privata, atunci verificati regulamentul intern care reglementeaza procedura de evaluare si urmariti aexistenta sau inexistenta aceluiasi lucru!!! SUCCES!!
Multumesc mult pentru raspuns.
Exista un "regulament privind criteriile si modul de evaluare a performantelor individuale anuale ale personalului contractual" publicat in Monitorul Oficial.Nu este niciunde - normal - prevazut in acest regulament ca notarea celor evaluati sa fie functie de notele sefului ierarhic - pentru ca dicolo de aberatie ar fi un abuz. Interesant pentru noi ca angajati e ca in Fisa de evaluare a performantelor individuale pentru anul 2011, la rubrica "Obiective pentru perioada evaluata" si "Obiective revizuite in perioada evaluata" sunt 5 randuri frumoase si necompletate. Criteriile de evaluare a performantelor au fost : asumarea responsabilitatii; adaptarea la complexitatea muncii, initiativa si creativitate; capacitate relationala si disciplina muncii; si rezultatele obtinute. Intrebare : daca nu-mi cunosc obiectivele, nu mi-au fost aduse la cunostintza, pe ce baza sunt notata ? Cum justifica angajatorul ca nu mi-am indeplinit sarcinile (generale si obiective) din fisa postului daca in cursul anului 2011 nu am nicio sanctiune si la controalele efectuate de instituie ( de stat, dupa cum se deduce) nu s-a gasit nicio abatere / deficienta care sa fie mentionata in Notele de constatare efectuate ?
Sa fie oare suficient faptul ca seful ierarhic nu este angajat politic si ca repercursiunile sunt datorita efectului de halou ? - intrebare retorica, desigur.
Multumesc din nou pentru atentia si competentza cu care raspundeti
Irina
Va multumesc mult. Voi contesta evaluarea.
buna ziua
pentru o firma cu 1 angajat (acela fiind dr. stomatolog) se face aceasta evaluare profesionala?
multumesc frumos

Alte discuții în legătură

Fisa de evaluare angajati - baza legala doru1971 doru1971 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele clarificari : - Fisa de evaluare pentru un angajat se face in mod obligatoriu pe 12 luni? - In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii lawritza lawritza ma puteti ajuta cu un model de oboective de performanta si criterii de evaluare va multumesc:D (vezi toată discuția)
Fisa postului kerekesmargo kerekesmargo conform noului cod al muncii ,exista obligatvitatea ca FISA POSTULUI sa contina criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatiilor (vezi toată discuția)