avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii suspendare CIM in baza art.52 codul muncii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

suspendare CIM in baza art.52 codul muncii

Buna ziua ,

Cum se va proceda in ceea ce ii priveste pe salariatii aflati sub incidenta art. 52(3) din Codul muncii carora li s-a redus timpul de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana? In ziua in care lipsesc, se ponteaza cu CFS?

Se suspenda contractul in aceasta situatie si se fac decizii de suspendare conform art. 52 (3) pentru fiecare zi in care lipsesc sau se face una in care se cumuleaza toate zilele, doar ca in REGES se inregistreaza fiecare zi ?

"Conform art. 52 alin. (3) din Codul muncii, care prevede ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana" - NU INTELEG daca zile suspendate si cumulate pe un an trebuie sa depaseasca 30 de zile lucratoare sau pot fi mai putine ? Zilele in care contractul este suspendat (cumulate pe fiecare luna) trebuiesc sa fie platite cu 75% din salariu de baza ?

Cu stima
Cel mai recent răspuns: vrusu , utilizator 12:28, 21 Februarie 2012
ART. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) pe durata detasarii;
e) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz

In situatia reglementata de Codul Muncii la art.52 litera c si art.52 aliniat 3 din codul muncii, angajatorul va modifica, pe durata determinata, prin decizie sau act aditional la contractul individual de munca unul din elementele constitutive ale acestuia respectiv zilele lucratoare. Ca urmare activitatea nu va mai fi de luni pana vineri ci de luni pana joi, intre orele.......!!! Iar in pontajul intocmit pe aceasta perioada determinata se va reflecta aceasta modificare, deci ziua de vineri va fi zi nelucratoare!!! Legiuitorul vorbeste de SUSPENDARE a contractului individual de munca datorita faptului ca aceasta modificare este TEMPORARA SI PE DURATA LIMITATA SI SEVA REVENI LA SITUATIA ANTERIOARA!!! SUCCES!!!
Sa inteleg ca aceasta perioada cumulata de zile de suspendare trebuie sa fie mai mare , cel putin egala cu 30 zile lucratoare . Daca este o perioda mai mica - nu se aplica acest articol ? Care ar fi articolul care se aplica pentru perioade mai mici , in cazul in care in loc de o zi pe sapatamana ? In cazul in care ar fi doua zile pe saptamana suspendate ?

Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)
Resurse umane Criscriss Criscriss se pot trimite in somaj muncitorii care au perioade de 2-3 luni de inactivitate si reangajati dupa? sau este o alta posibilitate de a-i tine angajati dar fara ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 MIA_VL MIA_VL Cum se calculeaza salariul in conditiile somajului tehnic pe 2011? (vezi toată discuția)