avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... detector de gaze in apartamente
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

detector de gaze in apartamente

Va aduc in atentia Dvs.urmatoarea situatie.
Acum 9 ani In urma desfiintarii centralei termice din cartierul unde locuiesc am montat o centrala termica proprie cu toate aprobarile necesare, cum au procedat toti locatarii din bloc. Centrala este montata in baie care are suprafata de 8 mp. conform proiectului aprobat de Distrigaz.
Acum o luna am fost somat de e-on sa montez centrala termica in bucatarie, conform noilor prevederi legale, si din cauza faptului , ca in bucatarie exista fereastra de termopan sunt obligat sa montez si detector de gaze, cu electrovalva.
Deja sunt apartamente de unde au demontat contorul de gaz pana la rezolvarea modificarilor cerute.
Intrebare: Daca am montat centrala conform proiectului aprobat sunt obligat sa-o mut in alta parte in baza unei reglementari aduse ulterior montarii acesteia. Ce lege poate fi aplicata retroactiv ?
Daca centrala este montata in baie unde nu este termopan, este obligatorie montarea detectorului de gaze ?
In bucatarie, unde este termopan si gayul se foloseste doar pentru gatit ., este obligatoriu montarea detectorului de gaze ?
Care este actul normativ, care reglementeaza aceste lucruri?
E-on-ul are dreptul de a intrerupe furnizarea gazului si in ce conditii ?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Danbc , utilizator 13:29, 7 Octombrie 2022
Din acest an exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz in orice locuinta cu aragaz şi geamuri termopan, pt ca au avut loc prea multe explozii din cauza acumularii de gaze, provenite de la instalaţii improvizate din apartamente ?!). Aceasta decizie a fost luata inca din 2004 de Ministerul Economiei, in scopul evitarii eventualelor accidente provocate de scurgerile de gaze. Deocamdata nu este stabilita o data-limita pina la care trebuie montate aceste detectoare de gaz, dar nicio firma care a montat centrale pana la 1.01.2008 nu si-a informat clientii despre existenta ordinului respectiv.
Cap. 8.3: Este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si care au geamuri mai groase de 4 mm sau geamuri de constructie speciala (securizat, termopan).
Legea este valabila doar pentru constructiile nou construite, dar se incearca extinderea si la cele vechi. Cei care au montat centrale in anii anteriori ar trebui sa scape de aceasta obligativitate deoarece legea nu este retroactiva in RO, dar la urmatoarea verificare a centralei ar putea fi obligati sa achizitioneze si sa monteze detectorul.
Exista, dupa cum observati, pareri pro si contra, dar firmele de distributie a gazalor naturale isi obliga clientii sa monteze aceste detectoare, in max 60 de zile de la notificare, sub "sanctiunea” deconectarii, desi ordinul nu prevede sanctiuni pt cei care nu isi monteaza detectoare, dar se face referire la L. nr 351 din 2004, a gazelor naturale.
Cititi Ordinului Ministerului Economiei nr. 713 din 21 octombrie 2004 intrat in vigoare la 1.01.2008, Ordinul 58/2004 pt aprobarea normelor tehnice priv proiectarea (...) sistemelor de alimentare cu gaze naturale (M.O.1012/3.11.2004).
Conditiile tehnice pentru functionarea in siguranta a instalatiilor interioare de utilizare a gazelor naturale combustibile:
a – volumul interior minim al incaperilor:
- 18,0 mc, pentru incaperi curente;
- 7,5 mc, pentru bucatarii si oficii din constructii noi;
- 5,0 mc, pentru bucatarii din constructii existente, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 8.5.
b – asigurarea aerului necesar arderii;
c – ventilare naturala sau mecanica;
d – evacuarea totala a gazelor de ardere, in exterior, deasupra acoperisului;
e – suprafete vitrate.
Cautati Normele pe net.
Da, asa este, ne obliga sa montam detectoare si in constructiile vechi, pentru ca angajatii firmelor distribuitoare si-au facut srl-uri, prin care incaseaza bani frumosi, deoarece impun, ca aceste detectoare sa fie cumparate doar de la ei,sa fie montate de ei. La noi orice este posibil...
Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua
Am si eu o intrebare va rog.
A venit administratorul sa ne anunte ca maine vine o firma sa monteze detectoarele de gaz dupa cum ne obliga legea atat la apartamente cat si pe casa scarii.
Problema mea este ca eu am deja detector de gaz pt.ca am montata centrala de apartament situata in bucatarie unde e si aragazul.
Am mentionat asta insa administratorul a spus ca trebuie sa montez si la teava de gaz comuna care imi intra in apartament pana la nivelul aragazului avand pus acel surub pt.a fi astupata si ca trebuia sa o tai de la vecinul care locuieste la etajul 3.
Mentionez ca stau la 4 din 4.
Daca ma puteti sfatui ce e de facut sau cum pot evita montarea acestuia, daca am legea de partea mea etc.
Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detector gaz coco250803 coco250803 As dori sa stiu daca este obligatoriu sa am montat detector de gaz!Mentionez ca am ca surse de incalzire sobe convector,si am montate geamuri termopan!Va ... (vezi toată discuția)
Detectoare gaz obligatorii catalinntn catalinntn Buna ziua, Asi dori sa stiu daca incepind de anul acesta, exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz si la utilizatorii care nu au decat un ... (vezi toată discuția)
Proiect nou pentru montare detectorului de gaze sode sode Bună ziua ! Revin cu problematica obligativităţii montării detectoarelor de gaze . Am fost somat în scris de E-on, să montez în bucătărie unde am ... (vezi toată discuția)