avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Marcã sau desen? - Care este diferenþa?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Marcã sau desen? - Care este diferenþa?

Buna ziua,

personal nu imi pot da bine seama de diferenta dintre marca si desen sau model industrial? Ma puteti ajuta cu 1,2 explicatii si un exemplu pentru fiecare?
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 15:45, 21 Februarie 2012
In urmatoarele linkuri veti gasi explicatii si diferente dintre marci si modele industriale:
[ link extern ]
[ link extern ]
L.C.
Citind trimiterea moderatorului de mai sus ati putut intelege ce inseamna o marca. Daca insa doriti sa protejati forma sau aspectul exterior al unui produs, aceasta poate fi obtinuta prin înregistrarea ca desen sau model a formei exterioare a produsului şi/sau prin înregistrarea unei mărci tridimensionale. Diferenta intre cele doua posibilitati este continutul protectiei. Aceasta inseamna ca o marca tridimensionala care reda aspectul unui produs va putea fi folosita prin aplicarea acesteia pe ambalajele unor astfel de produse, in reclamenele acestor produse etc.,insă totdeauna acestă marcă se va APLICA pe produse si nu va fi insusi produsul respectiv. Un model industrial este chiar produsul in sine care are un aspect exterior original si individual. Valoarea acestui produs poate creste prin faptul ca acest aspect exterior (modelul) este protejat pe teritoriul unuia sau mai multor state. Aceasta inseamna ca acest aspect exterior nu poate fi copiat de catre terte persoane deoarece prin protectia unui model titularul inregistrarii detine un drept exclusiv de folosire a acestui aspect exterior pentru produsul respectiv. daca modelul este tridimensional, desenul este o imagine plana si ea consta in semne, figuri desenate sau fotografiate, etc ( ex. textile, afise, etc).
Durata de protectie este o alta diferenta intre marci si modele sau desene. Marcile pot fi protejate pe o durata nelimitata( incepand cu 10 ani si apoi reînnoiri din 10 în 10 ani), iar modelele si desenele au un timp limitat de protectie de 15-25 de ani.
dreptul la marca permite titularului sa foloseasca in mod exclusiv in activitatea comerciala a unui insemn/logo pe diverse produse sau sa presteze servicii sub respectivul insemn.

desenul reprezinta practic aspectul exterior al unui produs, iar dreptul la desen confera titularului dreptul exclusiv de utilizare al respectivului desen si de a interzice tertilor reproducerea, comercializarea, oferirea spre vanzare, punerea pe piata, importul, exportul sau folosirea unui produs în care desenul este incorporat. Mai exact in cazul in care de ex. aveti sub protectie desenul unui automobil, nimeni nu poate produce, comercializa, importa.. etc in territoriul protejat automobile avand acelasi design.

cam asta ar fi in mare diferentele.

marca=eticheta care se foloseste exclusiv pe produse;
designul=forma exterioara a produsului care se produce exclusiv de catre titularul de design
Va multumesc pentru ajutor. Clarificari extrem de binevenite. =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare design vs. brevetare inventie ? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua, In ce fel as putea proteja un produs (gen ghiozdan) pentru a nu fi copiat? Ma refer la modul in care acesta este construit astfel incat sa se ... (vezi toată discuția)
Asemanari nume marca osim martins martins Buna ziua Am domeniul de internet www.exemplu.ro domeniu ce va fi legat de un site, ce nu are legatura cu cafeaua marca inregistrata exempllu. Inainte de a ... (vezi toată discuția)
Interdictie comercializare produs cosmin_1010@yahoo.com cosmin_1010@yahoo.com Buna ziua! Va supun atentiei un subiect interesan legat de inregistrarea marcilor si interzicerea comercializarii unui produs. De aproximativ 2-3 ani se ... (vezi toată discuția)