avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Interdictie comercializare produs
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Interdictie comercializare produs

Buna ziua!
Va supun atentiei un subiect interesan legat de inregistrarea marcilor si interzicerea comercializarii unui produs.
De aproximativ 2-3 ani se vinde pe piata din Romania un produs care este importat, in mod legal, din strainatate. (din afara UE). Problema a aparut de curand, de cand o societate comerciala a inregistrat marca respectiva in Romania (ambalajul si denumirea acestui produs -OSIM eliberandu-i 2 certificate de inregistrare a marcii pentru ambalaj si denumirea produsului - DESI, PRODUSUL NU A FOST INVENTAT DE CINEVA DIN ROMANIA, NICI DENUMIREA SI NICI AMBALAJUL) Acum, aceasta firma nu face altceva decat sa trimita scrisori tuturor societatiilor comerciale care vand acest produs, amenintandu-le ca in cazul in care nu inceteaza comercializarea produsului le va da in judecata iar daca vor sa-l vanda in continuare sa ii plateasca firmei care are marca o anumita suma de bani (una deloc neglijabila).
Din verificarile facute pe situl OSIM-ului am constatat ca intr-adevar firma respectiva are marca inregistrata, si tot pe site apare ca si creator al produsului (sau al denumirii produsului) un domn dintr-un oras din tara.
Problema nu e doar una morala (a vazut un nene ca se vinde ceva, a inregistrat marca si acum le spune unora ca trebuie sa ii plateasca lui ca sa poata vinde produsul - lucru tipic romanesc) ci e una de natura juridica. Cu siguranta ca firma care are marca inregistrata nu are nicio contributie la aparitia acelui produs pe piata, a denumirii sale ci doar ca a fost mai "destept".
Privind din punctul de vedere al celorlalti vanzatori ai produsului (care intr-un fel sau altul au investit in promovarea lui, crearea unui "brand" pe piata din Romania si acum cineva care nu are nicio legatura cu produsul respectiv le conditioneaza continuarea comercializarii acestuia de achitarea unor sume de bani, cum s-ar putea iesi din aceasta situatie?
Astept cu nerabdare parerile, opiniile si comentariile dumneavoastra.PS Va rog sa nu va limitati doar la postarea unor articole din lege.
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 16:52, 24 Iulie 2009
Problema este destul de sensibila, insa trebuie sa vedeti daca marca comercializata de catre d-voastra. este protejata cumva, precum si care este intinderea acestei protectii.
Mai concret, solicitati producatorului sa va transmita certificatul similar celui emis de OSIM, pe care-l poseda.
Apoi vedeti in ce masura cel de la OSIM este mai puternic ori nu fata de cel al producatorului.
Din pacate, cazul dvs. nu este singular iar cei care isi desfasoara activitatea in domeniul proprietatii industriale cu siguranta s-au confruntat cu astfel de cazuri. In primul rand, asa cum a precizat cineva inaintea mea ar trebui sa verificati daca marca respectiva este inregistrata in tara de origine sau pe cale internationala sau comunitara si daca produsele purtand marca respectiva au fost puse in comert de insusi titular sau cu consimtamantul acestuia. In mod cert titularul marcii nu stie de existenta protectiei marcii sale pe teritoriul Romaniei in numele persoanei care va transmite somatii. Prin urmare pana la momentul la care marca inregistrata de catre solicitantul roman nu va fi anulata, titularul acesteia este indreptatit sa solicite interzicerea comercializarii produselor ce poarta marca respectiva.
Buna seara

M-am lovit si eu anul trecut de o asemenea problema.
Ni se cerea sa semnam un contract de sublicenta (acordat cu titlu gratuit) prin care ni se acorda dreptul de a folosi o marca anume pe teritoriul RO (asta in conditiile in care eu aveam contract de distributie a produselor incheiat direct cu producatorul acestora iar prin investitiile realizate de-a lungul timpului am reusit sa transform respectiva marca de produse dintr-un now name intr-o marca cunoscuta si apreciata in RO) si inca un contract prin care mi se prezenta o formula de calcul foarte incalcita (care la final se dovedea a ajunge la o valoare enorma) pentru un serviciu pe care titularul respectivei marci mi l-ar fi acordat.

In momentul in care am cerut negocierea celui de al -doilea contract, am observat incetarea oricaror solicitari din partea titularului marcii.
Pentru moment sunt linistita (din toamna 2008), dar ma astept ca oricand sa fie reluate aceste solicitari, de altfel destul de agresive.
Problema este destul de dificila si cu destul de slabe sanse de reusita pentru dumneavoastra.
In primul rand, este greu de crezut ca daca ar fi existat respectiva marca inregistrata de "creatorul" ei la nivel international sau comunitar OSIM nu ar fi opus-o inainte de a acorda protectie marcii pe teritoriul Romaniei. Mai precis, cand se cere protectia unei marci pe teritoriul Romaniei, OSIM face o cercetare atat la nivel national, cat si comunitar si international tocmai pentru a se preintampina probleme ca a dvs.
Daca titularul roman al marcii a obtinut certificatu de inregistrare, inseamna ca protectia a fost acordata si prin urmare are toate drepturile de a va cere stoparea comercializarii respectivului produs.

Dvs ca si comerciant, daca bine am inteles, puteti doar incerca sa luati legatura cu creatorul marcii respective, cel adevarat, si sa ii sugerati sa il acuze pe titularul roman de rea-credinta si/sau concurenta neloiala.
Tasha a scris:

Problema este destul de dificila si cu destul de slabe sanse de reusita pentru dumneavoastra.
In primul rand, este greu de crezut ca daca ar fi existat respectiva marca inregistrata de "creatorul" ei la nivel international sau comunitar OSIM nu ar fi opus-o inainte de a acorda protectie marcii pe teritoriul Romaniei. Mai precis, cand se cere protectia unei marci pe teritoriul Romaniei, OSIM face o cercetare atat la nivel national, cat si comunitar si international tocmai pentru a se preintampina probleme ca a dvs.
Daca titularul roman al marcii a obtinut certificatu de inregistrare, inseamna ca protectia a fost acordata si prin urmare are toate drepturile de a va cere stoparea comercializarii respectivului produs.

Dvs ca si comerciant, daca bine am inteles, puteti doar incerca sa luati legatura cu creatorul marcii respective, cel adevarat, si sa ii sugerati sa il acuze pe titularul roman de rea-credinta si/sau concurenta neloiala.Problema dupa cum se vede este destul de delicata, insa aceasta problema este dovada clara ca de multe ori OSIM-ul face intr-adevar aceste inregistrari dupa verificarea prealabila, necesara dar nu si suficienta, (se pare), a unei eventuale inregistrari a marcii la nivel comunitar sau international dar intrebarea, logica, care se ridica : nu cumva ar trebui sa existe o verificare mai amanuntita? (cu un simplu "search" pe google cei de la OSIM ar fi vazut ca produsul exista de ceva vreme pe o piata atat de mare incat astfel asa-zisului creator din Romania ii era foarte greu sa o acopere intr-un timp relativ scurt.) pentru ca exista astfel posibilitatea ca cel care creaza un produs si nu il protejeaza sa fie pus intr-o astfel de situatie ca unu' mai "rapid" sa isi beneficieze de drepturile ce sunt conferite prin inregistrarea unei marci care nu ii apartine.
Sigur ca intrebarea pe care am pus-o mai sus face ca discutia sa alunece pe o panta "teoretica" si ar fi inutil sa stam sa discutam despre ce ar fi sau nu bine sa faca OSIM-ul, dar trebuie sa existe o solutie reala de a-i proteja pe adevaratii cretori de astfel de"baieti isteti".
Ii rog pe cei care s-au confruntat in instanta cu cazuri asemantoare sa ne impartaseasca din experienta lor. Sigur ca cel care a inregistrat marca beneficiaza de protectie si se prezuma ca el ar fi creat-o, dar prezumtiile se mai si rastoarna.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
cosmin_1010@yahoo.com, utilizator

Alte discuții în legătură

Marcã sau desen? - care este diferenþa? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, personal nu imi pot da bine seama de diferenta dintre marca si desen sau model industrial? Ma puteti ajuta cu 1,2 explicatii si un exemplu ... (vezi toată discuția)
Brevetare brand pneuros pneuros as dori sa incep o afacere, activitatea respectiva exista dar in forma in care vreau eu sa fac nu cred ca exista cum as putea sa o procedez sa nu fiu copiat? (vezi toată discuția)
Dreptul asupra conceptului de afisare alex_16mai alex_16mai firma X se ocupa cu afise publicitare si sustine ca are drepturi asupra desenului/ modelului industrial, iar sigla este inregistrata la OSIM. deasemenea, ei ... (vezi toată discuția)