avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coloana gaz parte comuna + individual
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coloana gaz parte comuna + individual

Buna,

Va rog sa ma ajutati cu niste informatii pentru a putea rezolva legal urmatoarea problema.
Sunt locatara intr-o scara de 20 de apartamente, avem asociatie care face parte din federatia asociatiilor de locatari, condusa de un presedinte din scara in care locuiesc.

Anul trecut ne-am hotarat sa incepem demersurile pentru contorizarea individuala a gazului. Eu am inceput demersurile, am vb cu presedintele, am vb cu toti vecinii. Au fost de acord sa platim toti partea comuna si sa dam drumul la lucrare. Pentru ca sa obtinem aprobarea furnizorului de gaz, trebuia ca un locatar sa depuna cerere pt contor separat. Am fost eu acea persoana, am primit semnaturi din partea tuturor, am depus actele care se cereau (astea toate printr-o firma acreditata ANRE).

Toate ok pana a iesit proiectul aprobat.

Care este problema: Proiectul a fost facut pe partea privata, adica pe numele meu pt ca eu am cerut prima sa imi pun gaz separat. In dosarul proiectului, pe langa schitele din apartament, este o pagina cu partea comuna schitata pe care scrie tot numele meu pt ca e dosarul meu. In acest dosar este specificat faptul ca lucrarea de pe partea comuna se va face conform acestor planse.

Ei, presedintele asociatiei nu este de acord sa dea drumul la lucrare pt ca, spune el, asta inseamna ca eu sunt proprietar pe teava de pe casa scarii, si nu este normal sa fie asa pt ca este pe parte comuna. Si el cere un proiect separat in care sa apara asociatia de proprietari nr X, pt ca s-a platit de toata lumea.

Furnizorul de gaz, conform HGR 1043/2004 art 17, spune ca din 2008 nu se mai fac proiecte pe asociatie separat, ci este inclus in proiectul individual la fiecare locatar care isi va pune contor de gaz separat.

Ce variante am sa-i multumesc pe toti? Adica sa fac si lucrarea, pt ca sunt vecinii care vor si ei acelasi lucru, dar sa ii si linistesc pe oameni (adica pe presedinte, ca el face tot scandalul) ca teava in sine de pe scara e a tuturora si nu numai a mea, chiar daca apare si in proiectul meu.

Daca fac la notar o declaratie prin care spun ca nu am nici un drept asupra tevii si ca el aparatine de drept asociatiei, este legal si are valoare?

Este vreo lege pe care o pot prezenta oamenilor prin care sa se arate faptul ca orice se face pe scara este considerat parte comuna, indiferent cine face lucrarea, iar persoana care a demarat lucrarea nu are nici un drept de proprietate, decat cota indiviza?

Sau: un proiect pt o lucrare are "puterea" legala de a transfera lucrarea respectiva in proprietatea celui pe care s-au facut hartiile?

Am nevoie de ajutorul dvs. pt a sti ce sa le spun oamenilor si sa fie si legal.

Va multumesc anticipat!

Mihaela S.


Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:53, 14 Septembrie 2012
felicitari "frumoasa mela"...
asa se procedeaza, un locatar solicita bransarea separata, se face proiect, se face lucrarea, de platit plateste cine a comandat.

ai fericita situatie in care TOTI vecinii doresc si totodata platesc aceasta actiune, iar coloana principala de gaz este a tuturor.

sa-ti dau situatia noastra, doi vecini si-au tras gaz separat cu proiect (calculat pt toti consumatorii din scara), vecinii stau la et 4 din 10, ei au platit toate etapele!, cine a vrut sa se branseze la acea coloana au platit cota parte la cei ce au initiat ideea, astfel incat la final pretul total s-a impartit in mod echitabil la toti cei ce folosesc coloana!

intrebarea este: a cui este coloana?... a tuturor, nu a asociatiei, desi daca stam stramb si judecam drept... tot a asociatiei este...
Ok! Dar cum sa explic eu vecinilor ca ei sunt proprietarii tevii si nu eu? Ce baza legala am? Tb sa combat afirmatia presedintelui asociatie care spune oamenilor ca nu sunt proprietari ei, ci eu si ca i-am pacalit , ca sa zic asa, ca au dat bani pe o teava care nu e a lor,datorita proiectului.
Ca sa revin si cu finalul, dupa indelungi "lupte", am reusit sa punem teava pe scara, ba chiar toti cei 20 de locatari si-au pus gaz in apartament.
In consecinta, toti avem contoare de gaz separat.

Acum ramane problema pt cei care ne-am pus centrala (adica ne-am debransat fara acceptul lor, cu toate ca am indeplinit toate cerintele legale) cum vom rezolva cu plata cheltuielilor, in conditiile in care nu ne vor scoate de la cheltuieli daca Coltermul nu da aviz favorabil.

Dar, vedem. Oricum, este o nebunie. Sper ca in viitor sa scap de bloc. :)
Spuneti ca "toti cei 20 si-au pus gaz in apartament", toti au contoare separat...
Pai avand gaz separat, tot separat si-au instalat ori isi vor instala centrale de apartament.
Reziliati contractul cu furnizorul de agent termic si nu discutati cu ei.
Numai daca aveti contract cu furnizorul, acesta va livreaza agent termic si o sa platiti. Altfel, daca reziliati contractul (prin asociatie) nu are cum sa va mai impuna plata agentului termic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coloana de gaze de pe scara ??!!! Silviu79 Silviu79 Buna ziua! In anul 2008 coloana de gaze pentru centrale termice de apartament de pe scara blocului era ridicata pana la etajul 2. Eu locuind la etajul 4 a ... (vezi toată discuția)
Problema cu acordul proprietarilor coloanei de gaze.... StefanStelian StefanStelian Am hotarat de curand sa fac demersurile necesare pentru bransarea la coloana de gaze din scara blocului in vederea montarii unei centrale de ... (vezi toată discuția)
conectare fara acord la conducta de gaz arakys arakys Buna ziua! Vecinul de etaj si-a montat centrala termica de apartament. Nu s-a conectat direct la conducta comuna de gaz de pe casa scarii, a preferat sa se ... (vezi toată discuția)