Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Doresc sa angajez o persoana peste 45 ani prin legea somajului.Am sunat la AJOFM [Editat] si mi spune ca nu imi accepta angajarea prin aceasta lege intrucat nu sunt fonduri(pt a mi se acorda cei 500 lei/lunar).Ce inseamna acest lucru si ce pot face in continuare..imi spun ca aceste dosare de angajare se aproba in limita fondurilor..si ca si in lege scrie acest lucru ca se aproba in limita fondurilor care le sunt acordate agentiilor de somaj.E corect ce mi au spus?Multumesc.
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreaz? în munc? pe perioad? nedeterminat? şomeri în vârst? de peste 45 de ani sau şomeri care sunt p?rinţi unici susţin?tori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioad? de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigur?rilor pentru şomaj, aferent? persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceast? perioad?, pentru fiecare persoan? angajat? din aceste categorii, o sum? egal? cu valoarea indicatorului social de referinţ? în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de munc? sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 59.
(1) Pentru acordarea drepturilor prev?zute la art. 85 din lege, angajatorii vor încheia cu agenţia pentru ocuparea forţei de munc? judeţean?, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 12 luni de la data angaj?rii persoanelor, o convenţie potrivit modelului prev?zut în anexa nr. 19.
(2) Termenul prev?zut la alin. (1) este termen de dec?dere din dreptul de a beneficia de m?surile de stimulare prev?zute la art. 85 din lege.
...
Art. 59.1.
(1) Subvenţiile prev?zute la art. 85 alin. (1) şi (5) din lege se acord? angajatorilor în situaţia în care şomerii din categoriile menţionate la aceste alineate sunt înregistraţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de munc? judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
...
3. Nici in lege , nici in norme nu se precizeaza ca aceste drepturi se acorda in limita fondurilor disponibile ale Agentiei de Somaj.
4. Se feresc sa incheie conventia pentru ca apoi sunt obligati sa plateasca.
5. AJOFM incalca legea si daca nu vor sa incheie conventia, asa ca ori acceptati explicatia data ori apelati la instanta de judecata.