avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de inmormantare sau ajutor de deces?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de inmormantare sau ajutor de deces?

buna seara, am o vecina al carei sot a murit azi, ea este pensionata -pensie de invaliditate iar decedatul nu mai avea nici un venit, nici la pensie nu apucase sa iasa...desi avea multi ani de vechime...din cate am inteles bagase dosarul pentru invaliditate dar nu a mai apucat sa se prezinte la comisie ca a murit. vreau sa stiu daca beneficiaza de vreun ajutor de la casa de pensii pentru inmormantare avand in vedere ca decedatul nu avea nici un venit de vreun an de zile cand i s-a terminat somajul.
va rog mult, as vrea un raspuns...urgent...multumesc, o seara buna.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
maria_corina29, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 09:19, 3 August 2012
A. Conditii de acordare

Ajutorul de deces se acorda, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

In cazul decesului copilului inapt pentru munca, indiferent de varsta, ajutorul de deces se acorda cu conditia prezentarii certificatului de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau, in lipsa acestuia, a actului medical vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca si data ivirii acesteia.

Dreptul asiguratilor la ajutor de deces nu este conditionat de indeplinirea unui stagiu de cotizare.
cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari;
certificat de deces in original si copie ;
actul de identitate al solicitantului in original si copie ;
acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau dupa caz, actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator, in original si copie ;
acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces ;
certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data ivirii acesteia.

Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de catre :
casa teritoriala de pensii, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului cu declaratie sau contract de asigurare sociala, respectiv al unui membru de familie al acestora ;

Ajutorul de deces se achita de un singur platitor de drepturi de asigurari sociale, acesta avand obligatia ca dupa efectuarea platii sa inscrie pe versoul certificatului de deces original mentiunea "ACHITAT ", data, semnatura si stampila.

In cazul decesului pensionarului actele necesare obtinerii ajutorului de deces se depun la Casa Judeteana de Pensii.

Indemnizatiile si ajutoarele de asigurari sociale pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.
Cuantumul indemnizatiilor si ajutoarelor de asigurari sociale solicitate se achita la nivelul cuvenit pentru perioada prevazuta in certificatul medical neonorat sau, dupa caz, la data decesului, inscrisa in certificatul de deces.

Din ce oras sunteti,poate va indicam si pagina de internet pentru a obtine mai multe lamuri si pentru a va descarca cererea.

[ link extern ]

Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
suntem din pitesti
Aveti aici linkul Casei de Pensii din Pitesti-intrati pe Cerere pentru plata ajutorului de deces pentru penionari
[ link extern ]
M-as bucura sa va fi fost de ajutor.
va multumesc mult, am linistit vaduva care avea rezerve in privinta primirii ajutorului.
acum vrea sa va mai intreb, avand in vedere ca a bagat deja un dosar de pensionare, pentru invaliditate, credeti ca exista ceva ce se poate face, are fff multi ani in campul muncii, omul facuse 59 de ani si a muncit pana acum un an jumate. vreo pensie de urmas pt sotie? ea are deja o pensie de invaliditate... sau pentru ca a murit inainte de pensie, a cotizat degeaba atatia amar de ani?
Intrucat decedatul indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii de invaliditate, sotia poate beneficia de pensie de urmas daca indeplineste conditiile prevazute la art. 86 sau art. 87 din Legea nr. 263/2010, dupa caz.

Intrucat are pensie proprie, doamna poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie (art. 92 din Legea nr. 263/2010). Prin urmare, doamna nu poate beneficia de doua pensii din sistemul public de pensii, insa o va primi pe cea mai avantajoasa.
Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).


Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare hadasssa hadasssa Buna ziua. Tatal meu a fost pensionar de stat iar in luna februarie a decedat. Mama in prezent beneficiaza de pensie de urmas. In caz ca mama decedeaza, poate ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces carmenmartian carmenmartian buna ziua ! va rog sa-mi raspundeti : rudele unei persoane decedate (49 ani)care a lucrat si in Romania si in strainatate,beneficiaza de ajutor de deces?Ce ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare marianoprisi marianoprisi Urmasii unei persoane care nu avea venituri in momentul decesului (era casnica) beneficiaza de ajutor de inmormantare? Daca da, care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)