Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Excrocherie pe SMS
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Excrocherie pe SMS

In cursul lunii ianuarie 2012 cand lucram la calculatorul personal am fost ispitit de o reclama cu calculul IQ-ului. Am completat fugitiv reaspunsurile dupa care pt aflarea IQ-ului a trebuit sa trimit un SMS la un anume nr. (fara sa fiu informat ca valoarea acestui SMS este de 1EUR+TVA). In perioada urmatoare am primit diverse SMS-uri de la 1232 carora nu le-am acordat importanta. Mai tarziu cand am primit factura de la Orange am constatat ca acele SMS-uri primite erau taxate pe factura mea cu 1Eur +TVA fiecare. Am citit un SMS primit si mi se spunea ca trebuie sa trimit un SMS la 1808 cu continutul STOP IQ (tot pe cheltuiala mea) pt stoparea calvarului, ceea ce am si facut dar ei nu s-au oprit. Am cautat pe internet date despre expeditor si am gasit o adresa e-mail. m trimis un e-mail acolo dar fara nici-un rezultat. Am fost la magazinul Orange Pantelimon de unde angajatul de acolo a trimis la fel SMS de pe tel meu la 1808 cu STOP IQ, explicandu-mi ca eu sunt vinovat pt toata tevatura asta (desi nu era asa). Am primit in continuare SMS-uri de la 1232. Am dat tel la Serv clienti Orange pt stoparea calvarului dar mi s-a spus sa fac o reclamatie scrisa. Am facut o reclamatie scrisa si am trimis-o pe fax primind ulterior si un nr. de inregistrare. dar primeam in continuare SMS-uri de la 1232. Dupa o perioada am trimis o noua reclamatie la Orange pt. ca in final sa primesc un raspuns pe e-mail de la Orange in care mi se spune ca au verificat si ca tehnic era corect ca am primit acele SMS-uri si deci trebuie sa platesc tot. Mi s-a spus ca expeditorul sMS-urilor este firma Voxline care poate fi contactat doar prin SMS 1808.
In reclamatiile mele le-am spus ca:
1.Eu am contract cu Orange pentru serviciile de telefonie mobila utilizate de mine (apeluri si SMS-uri trimise de mine). Eu nu am contract cu Orange sa platesc serviciile unui alt partener oricare ar fi el. Ar trebui un contract in trei pentru aceasta. Daca partenerul respectiv invoca servicii pe care eu ar trebui sa i le platesc sa ma contacteze si sa-mi factureze direct aceste servicii si nu prin Orange altfel deveniti complice la excrocherie obligandu-ma sa platesc asa ceva. Telefonu meu mobil nu are posibilitatea de acces la internet si eu nu am contract cu Orange pt asa ceva. Nu aveam cum sa beneficiez de serviciile lor in cazul ca au pretentii ca mi le-ar fi oferit. Nici nu le-am solicitat!!!
2. Nu inteleg de ce trebuie sa platesc servicii pe care nu le-am solicitat si de care nu am beneficiat. De ce Orange ma obliga sa platesc SMS-urile primite de mine. Daca Orange are contract de parteneriat cu o alta persoana (juridica) ar trebui sa-mi ceara si mie acceptul daca acel parteneriat ma implica si pe mine altfel sa plateasca Orange contractual respectiv pentru ca eu aici am doar calitatea de victima.
Am fost din nou la magazinul Orange Pantelimon (care a fost inchis o perioada pt reorganizare) sa cer anularea platii acelor SMS-uri dar respectivii ma scot tot pe mine vinovat. Le-am spus ca as dori sa inchid contractul cu Orange si sa ma transfer la alt furnizor de tel mobila. Mi s-a spus ca am contract pt inca 15 luni si trebuie sa-l platesc (desi eu nu am profitat ca drept client Orange de vre-un mare avantaj pt acest nou contract; mi-am luat un tel. de doi bani circa 70RON fara internet la prelungire contractului). I-am spus angajatului Orange ca sunt de acord sa platasc reducerea care mi-a fost facuta la achizitionarea telefonului mobil (ceva pana in 50RON) dar nu are rost sa platesc inn avans niste servicii care nu imi vor fi acordate din moment ce eu voi fi la alt furnizor. Ei insista ca juridic nu am dreptate (contractul este semnat de mine) si voi fi obligat sa platesc.
Ce pot sa fac in aceasta situatie? Stiam ca s-a dat o lege sau ceva de genula acesta ca putem sa ne mutam la alt furnizor de tel. mobila pastrandu-ne nr. de tel. si fara sa fim obligati la plata in avans a contractului.
Cum pot sa rezolv problema cu excrocheria de pe internet?
Va multumesc pt. eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 12:36, 29 Februarie 2012
Mergeti si depuneti o reclamatie la protectia consumatorului, in care explicati tot si mergeti la un alt operator de telefonie mobila, acolo consultati un director.
dinumarcel a scris:

[...]
Ei insista ca juridic nu am dreptate (contractul este semnat de mine) si voi fi obligat sa platesc.
Ce pot sa fac in aceasta situatie? Stiam ca s-a dat o lege sau ceva de genula acesta ca putem sa ne mutam la alt furnizor de tel. mobila pastrandu-ne nr. de tel. si fara sa fim obligati la plata in avans a contractului.


Furnizorul de servicii nu are instrumentele legale necesare pentru a va putea refuza portarea. Solicitarea de portare a numarului de telefon o faceti la operatorul pe care il alegeti iar 'travaliul' portarii este in intregime asigurat / suportat de acesta.

In ce priveste cealalta problema, nu prea inteleg care este justificarea actualului furnizor in ce priveste solicitarea Dvs expresa de a renunta la acel serviciu, ramasa, din cite inteleg, in mai multe randuri fara urmari. Nu aveti obligatia de a plati servicii nesolicitate. Daca intelegeti asta, ati rezolvat doua treimi din problema Dvs. Si daca ati inteles, veti incepe sa remediati situatia prin a nu plati. Asta trebuia s-o faceti de la inceput.

Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
cga43, utilizator
@ cga43:


Esti sigur ca idea cu neplata functioneaza? In ce baza faci sugestia asta?

Poate gresesc eu, dar din cote stiu, se poate cere intr-adevar portarea, numai ca pina nu iti lichidezi datoriile la actualul operator, celalalt unde vrei sa te portezi, nu iti va debloca contul si nu-ti vei putea folosi telefonul.

Lichidarea datoriilor va consta evident, in plata tuturor facturilor. Daca factura primita de la primul operator, este sau nu corecta, asta nu mai e treaba operatorului la care vrei sa te muti. Cind mergi la ei, trebuie sa ai contul "curat".

Daca am inteles bine, au un fel de baza de date comuna a rau platnicilor/ fraudelor.

Asadar, fara sa fiu un conscator, nu as adopta idea de neplata.

Mai degraba as merge pe idea postata de Valentina.

Succes! Si in general, de evitat/ ignorat orice fel de oferte, premii, etc.

Apropo de asta, pentru utilizatorii de Yahoo, nu raspundeti mesajelor in care vi se cere sa dati ID-ul, parola, etc. Si nici nu dati curs solicitarilor de la adrese cunoscute, in care vi se cere sa trimiteti bani unui prieten aflat in strainatate, pentru hotel si avion de intoarcere, pe motiv ca a fost jefuit.

Scuze ca divaghez putin de la subiect, dar cred ca merita stiut lucrul asta.

1. Reclamatia la ANPC era subinteleasa ca penultima incercare de a solutiona abuzul furnizorului de servicii care, la solicitarea expresa a abonatului de a renunta la acel "serviciu" via SMS, a refuzat sa se achite de sarcina, desi avea la indemana mijloacele tehnice necesare si suficente pentru a o face. Exact in acest sens am dat sfatul in ce priveste neplata -- daca furnizorul de servicii isi demonstreaza imbecilitatea continuind sa adauge in factura servicii care NU mai sunt solicitate de client si care nu au facut niciodata parte din contractul existent intre parti, nu vad baza legala pentru care abonatul ar trebui sa se conformeze acestui abuz.
2. Nu stiu nici care este baza legala cf careia noul furnizor ales de client ar putea sa refuze portarea. Sunt doua lucruri distincte: portarea e una, iar *eventualele* insatisfactii ale fostului furnizor de servicii sunt altceva. Poate ma ajutati Dvs.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
cga43, utilizator
Eu m-am portat la un alt operator de telefonie, iar operatiunea de portare s-a facut dupa ce a fost achitata ultima factura. Se pare ca e o intelegere intre operatorii de telefonie.
E incredibil ce vi s-a intamplat! Daca se ajunge in instanta, sigur aveti castig de cauza !

Alte discuții în legătură

Probleme cu reteaua rds digi mobil ionutadriandragut ionutadriandragut Buna ziua, am si eu o problema cu Digi Mobil, m-am portat la ei de 1 an, si am probleme cu semnalul nu am semnal peste tot unde ajung cu serviciu, am facut ... (vezi toată discuția)
Operator telefonie mobila refuza repetat trimiterea unui contract in forma scrisa Ptrsc Ptrsc Buna ziua, Pentru ca imi expira abonamentul de telefonie mobila, am fost sunata de un operator, care mi-a facut diverse oferte de prelungire a ... (vezi toată discuția)
Modificare contract telefonie mobila fara stirea mea - ce pot sa fac? popescu adelina popescu adelina am un abonament la orange de 7 ani in vara am fost plecata in grecia, mi-am activat romming-ul la plecare, dar nu si optiuni. Surpriza a fost la intoarcere ... (vezi toată discuția)