avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Formalitati mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Formalitati mostenire

Sunt unicul copil al mamei mele care a decedat de curand;mama este proprietara unica a unui apartament.
Va rog sa-mi spuneti care sunt formalitatile legale,juridice pentru a mosteni proprietatea mamei si de a prelua toate obligatiile financiare ale proprietatii.
Va multumesc.
Sa mergeti la un notar de la locul ultimului domiciliu al mamei cu actul de proprietate, certificatul de deces, actul dvs. de nastere, act de identitate si certificatul fiscal de la impozite si taxe.
Restul (eliberarea certificatului de mostenitor) face notarul.
Va multumesc Doamna!
cocos44 a scris:

Sunt unicul copil al mamei mele care a decedat de curand;mama este proprietara unica a unui apartament.
Va rog sa-mi spuneti care sunt formalitatile legale,juridice pentru a mosteni proprietatea mamei si de a prelua toate obligatiile financiare ale proprietatii.
Va multumesc.


Deschiderea procedurii succesorale se realizeaza la un notar public de la ultimul domiciliu al decedatului, care inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire. Pentru deschiderea unei succesiuni se completeaza o cerere in care vor fi mentionate urmatoarele: datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. Cererea va fi insotita de certificatul de deces care face dovada decesului si a ultimului domiciliu.
Documente necesare pentru deschiderea succesiunii:
- Certificatul de Deces
- Actele de stare civila (certificate de nastere & certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
- Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
- Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
- Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
- Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).

Codul Fiscal prevede ca pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii.
In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Va multumesc pentru modul competent si explicit al consultatiei juridice.
Doresc insa sa-mi precizati notiunea de "ultim domiciliu al decedatului",avandu-se in vedere ca mama mea a locuit in Bucuresti;este nevoie sa ma prezint la un notar din sectorul 6(domiciliul mamei),sau la oricare notariat din Bucuresti?
De asemenea Certificatul de atestare fiscala se elibereaza de Dir.Taxe din sectorul in care a fost inregistrat decesul( in cazul mamei fiind un spital din sect.4) sau din sectorul de domiciliu?
Si imi mai permit o ultima lamurire:cum demonstrez eu in fata unui notar ca eu sunt singurul fiu al mamei mele?
Puteti merge la orice notar din Bucuresti.
Puteti aduce martori la notar pt a dovedi ca sunteti singurul mostenitor.
Daca nu va descurcati singur puteti plati un avocat.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune buhum buhum in urma cu 2 saptamani tatal sotului meu a decedat mama si fratii vor sa inceapa succesiunea,cum se fae aceasta ? se apeleaza la un notar ? si pana la ce ... (vezi toată discuția)
Acte succesiune manuela39 manuela39 Ce acte sunt necesare pentru dezbaterea succesiunii la notar ( pentru teren ) ? Multumesc mult ! (vezi toată discuția)
Care sunt documentele necesare pentru deschiderea unei succesiuni si ce taxe trebuie platite? Olivia Dumitriu Olivia Dumitriu Buna ziua, In urma decesului mamei, in urma cu 2 luni jumatate, urmeaza sa ma prezint la masa succesorala impreuna cu fratele meu. As vrea sa stiu, in ... (vezi toată discuția)