avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... cecuri cu cistiguri in autoturisme Dacia
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

cecuri cu cistiguri in autoturisme Dacia

Am 2 cecuri de 5000 lei cu cistiguri in autoturisme Dacia, de dinainte de 1989. Se acorda despagubiri pentru aceste cecuri? Unde pot sa ma interesez si unde trebuie sa merg daca se dau despagubiri ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:29, 24 Februarie 2012
Nu au pentru ce sa va dea despagubiri, pe cec sunt si acum banii dvs care din pacate, nu mai valoreaza mare lucru.
Va redau raspunsul bancii la aceata intrebare adresata de f multe persoane aflate in aceeasi situatie:

"Depunerea si pastrarea disponibilitatilor banesti la banca este o decizie personala si voluntara a fiecarui deponent, in functie de interesele sale.
Faptul ca la data prezentei, sumele depuse de dumneavoastra pe libretele de economii nu mai reflecta valoarea lor initiala, nu poate fi imputat Bancii, intrucat CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti, pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire.
In hotararea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intrunita in sedinta din 10 iulie 2001, a statuat ca nu este “o obligatie generala a Statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” si nici “de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”, respectiv ca titularii conturilor, vazand “eroziunea capitalului economisit datorita inflatiei” care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei “ca urmare a tranzitiei la economia de piata” si “conjunctura economica generala a tarii”, puteau “in orice moment sa obtina rambursarea economiilor lor plus dobanda” agreata cu institutia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire.
In urma aplicarii prevederilor Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, incepand cu 1 iulie 2005, sumele depuse in conturi la banci au fost supuse prevederilor acestei legi, respectiv au fost convertite in noua unitate monetara. Suma exprimata in moneda veche a fost inlocuita cu suma exprimata in moneda noua, prin impartire la 10.000 (ex. suma de 10.000 lei a devenit 1 RON, iar 5.000 lei a devenit 0,5 RON).
Rezulta ca sumele depuse pe libretele de economii sau in alte conturi au fost în permanenta la dispozitia dumneavoastra si puteati sa le retrageti oricand si sa le dati destinatia dorita, in cazul in care avantajele oferite de produsul respectiv nu mai corespundeau dorintelor dumneavoastra sau cand ati constatat deteriorarea puterii de cumparare a banilor dumneavoastra (in contextul perioadei de dupa 1989). Banca nu are posibilitatea pe o piata libera, sa mentina puterea de cumparare a monedei si nici sa asigure depunatorii impotriva inflatiei, acestea fiind parghii de politica monetara, care nu fac obiectul de activitate al bancilor comerciale.
In ceea ce priveste modificarea dobanzilor, clientii au fost informati prin comunicate de presa, afisare pe site-ul bancii, precum si prin anunturi expuse vizibil in toate unitatile teritoriale.

Cu stima,
Domnica Ciobanescu
Referent, Directia Marketing si Comunicare "~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cec libret de economii kitto kitto Am o intrebare , am varsta de 19 ani ,iar cand m-am nascut tatal meu mi-a facut un cec unde mi-a depus suma de 5000 de lei ,suma destul de importanta atunci ... (vezi toată discuția)
Cec-libret de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme MirceaVleoanga MirceaVleoanga Buna ziua, Sunt \\"fericitul\\" detinator a 4 bucati carnete CEC-Libret de Economii cu dobanda si castiguri in autoturisme cu valoare 5000 lei, puse in ... (vezi toată discuția)
Cec bank ContSters316391 ContSters316391 Buna ziua In data de 22 mai 2003 am avut in sold la un LIBRET DE ECONOMII LA VEDERE de la CEC(deschis la data 11 oct.2002) , suma de 50.000 lei.La data aceea ... (vezi toată discuția)