avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Minus de casa: cum se pedepseste?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Minus de casa: cum se pedepseste?

Buna seara,
sint intr-o dilema si cer ajutor. Una din casierele angajate la firma a avut de mai multe ori, de 5 ori, minusuri de casa evidentiate si in monetarul de la terminarea fiecarui schimb. Nu i-am reprosat niciodata nimic. Aceste minusuri le-a inregistrat in intervalul septembrie 2011 - ianuarie 2012. Totul insa a culminat cu un minus de 175 lei. Intrebarea mea este: cum pot sa recuprez aceste minusuri de inventar? Pot sa fac plingere penala impotriva acestei persoane? Ce as putea sa intreprind pe linie juridica?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:04, 23 Februarie 2012
Puteti angaja trei raspunderi juridice deodata :
- raspunderea disciplinara : Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului...vedeti art.248 - 252 C.mun.

- raspunderea patrimoniala : art. 254 (1) C.mun. : Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Recuperarea prejudicului se poate face prin : acordul partilor in limita a 5 salarii minime brute pe economie sau prin actiune in instanta.

- raspunderea penala : se depune o plangere penala pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art 215 ind.1 C.pen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema morosanucristian morosanucristian lucrez la o firma de curierat si acum cateva zile am pierdut o suma de bani din incasarile facute pe teren...seful de la firma unde prestez eu servicii mia zis ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni salariale patriciapur patriciapur Buna ziua, Va rog sa ma mai ajutati cu anumite informatii. In ce conditii este legal ca angajatorul sa ma sanctioneze cu 10% din salariu? Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)
Concilierea in cazul litigiilor de munca Flaviusela Flaviusela Vreau sa stiu daca o fosta salariata care a prejudiciat societatea cu o suma de aproximativ 20.000 de lei si careia i s-a facut plangere penala pentru fals ... (vezi toată discuția)