avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce acte am nevoie pentru a demonstra ca o persoana nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce acte am nevoie pentru a demonstra ca o persoana nu locuieste in apartament si plateste utilitati la o alta adresa?

Buna seara. In luna octombrie a anului 2011 m-am mutat in chirie intr-o garsoniera.In cartea de imobil e trecuta o singura persoana ca locuieste.Inca din luna octombrie si pana la momentul de fata,prietenul meu mai vine pe la mine peste zi(in timpul saptamanii deoarece si lucreaza),iar in week-end ( vineri si sambata) innopteaza la mine.Tin sa precizez ca sunt saptamani cand nu doarme de loc la mine,dar trece in vizita peste zi.Din cate am citit termenul legal in care poti sa stai intr-un apartament e de 15 zile fara a fi trecut la platirea utilitatilor.Din luna decembre 2011,Presedintele asociatiei de locatari,mi-a trecut 2 persoane la numarul de persoanelor care locuiesc in apartament.Cand am platit utilitatile administratorului,nu sesezasem ca sunt 2 persoane trecute.Luna aceasta cand a trebuit sa platesc cheltuielile pe luna ianuarie 2012,am observat schimbarea. Am facut o cerere sa mi se modifice numarul de persoane(asa mi-a zis administratora sa fac).Cautand pe internet am vazut ca pot face contetatie la calculul cotei de contributie.Am facu una si de dimineata am ucat la pesedinte sa mi`o semneze si sa imi dea un numar de inregistrare.Dansul a zis ca nu semneaza nimic,ca nu are stampila si ca mai trebe sa aduc dovada ca el plateste il alta parte si ca are domiciliul in alta parte.L-am intrebat de ce a modificat numarul persoanelor fara sa ma instiinteze si a zis ca au facut reclamatie vecinii.I-am cerut sa vad si eu reclamatiile iar el a raspuns ca s-au facut verbal.
Din ce am citit eu azi pe net despre asa ceva...am inteles ca trebuie sa semneze minim 4 persoane locatare pentru ca numaru de persoane sa fie modificat(sau trebuie facut ceva referat).
Prietenul meu sta la casa si nu cred ca apartine nici unei asociatii de locatari,dar cu toate astea,plateste tot ce platesc eu. De unde poate sa obtina dovada ca cotizeaza in alta parte(de la finante,de la Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative,posta,banca, etc.)si ce documente mai am nevoie in afara de dovada aceasta pt ca el sa fie scos de plata utilitatilor.

Astept lamuriri si raspunsuri.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:17, 29 Februarie 2012
Din pacate nu poate face dovada .Datorita vizitelor dese s-au adunat mai multe zile asa ca la cateva luni se poate introduce la intretinere . Daca vei con testa lista in instanta poti face proba cu martori ca nu locuieste aici dar e foarte complicat procesul .
1-Contestatie impotriva listei de plata a intretinerii se poate realiza in temeiul art 12 a c) si d) din HG nr 1588/2007 in termen de 10 zile de la afisare listei
Presedintele de asociatie are obligatia legala sa rspunda la contestatie in termen de 7 zile
Invocarea de cvasi motive pentru a nu primi contestatia,constituie practica curenta manifestata de reprezentantii asociatiilor de proprietari,cu scopul evident de depasire si neincadrare in interiorul celor 10 zile
2-Fata de situatia speciala a prietenului,care nu poate p[roba eventuale plati lunare de intretinere,este suficient sa atentionati oficial presedintele de asociatie ca locuiti singura si ca nu aveti persoane care sa locuiasca in imobil mai mult de 15 zile pe luna
Intrebari:
1. In cartea de imobil spuneti ca este trecuta o singura persoana - acea persoana sunteti chiar dvs. sau eventual proprietarul?
2. Aveti incheiat contract de inchiriere legal, cu inregistrare la ANAF?
3. In conditiile in care raspunsul la primele doua intrebari este DA, in principiu aveti cam toate drepturile si obligatiile proprietarului (mai putin cele de a alege si a fi ales, dreptul de vot - dar care se pot rezolva prin semnarea unei delegatii de reprezentare din partea proprietarului). Daca raspunsul este NU, cu ce drept mergeti dvs. la as. prop. sa cereti drepturi? Reprezentanrtul dvs. in aceste conditii este numai proprietarul.
4. De fapt si de drept, cam care ar fi la dvs. in asociatie costul intretinerii / persoana / luna?
..................................
Cele mai multe probleme pe care le intampina asociatiile vis a vis de apartamentele inchiriate sunt legate de nr. de persoane care trebuie sa plateasca aceste cote la intretinere care se repartizeaza pe persoane. Vina apartine in totalitate proprietarului care pe langa faptul ca nu incheie nici-un contract de inchiriere, lasa chiriasii de capul lor sa faca ce le trece prin cap si ma refer nu numai la nr. de persoane...
Sa presupunem ca dvs. v-ati fi cazata la un hotel, asa pentru o perioada mai mare de timp - credeti ca vizitele prietenului - cu sederea uneori si pe timpul noptii, ar trece neobservata de personalul hotelului ?
Si pentru ca dvs. chiar imbinati utilul cu placutul (in contextul celor aratate de dvs.), considerati ca cativa lei pe care trebuie sa-i achitati la asociatie ar fi un pret prea mare? Mai reflectati, eventual puneti acesta modesta suma in sarcina prietenului.
@motcuandreea

Cheltuielile repartizate pe numar de persoane sunt: gazele, electricitatea si gunoiul.
Daca punem la socoteala ca electricitatea, in mare masura, este consumata de ascensor, atunci putem trage concluzia ca aceste consumuri se realizeaza pe timpul zilei, nu noaptea cand oamenii dorm.

Daca prietenul vine la dv. ziua, merge cu liftul (eventual), mananca, contribuie la gunoiul pe care il adunati zilnic. E un punct de vedere.
Orice om care locuieste in acel bloc sau face vizite zilnice sau aproape zilnice poate merge cu liftul sau nu, poate consuma sau nu gaz, poate face gunoi mai mult sau mai putin, dar acestea nu pot fi contorizate si atunci facturile acestea se impart egal intre persoanele care consuma sau contribuie la....

Nicio adeverinta ca plateste in alta parte gunoiul sau gazele sau electricitatea nu poate dovedi ca adevaratul consum al acestora nu este la dv. acasa.
Daca vecinii l-au vazut frecvent pe prietenul dv., aceasta ii face sa ceara ca acesta sa fie pus la plata cotelor de intretinere.
Pe timp de iarna aceasta cota personala poate fi in jur de 20 lei / luna, cat un pachet sau doua de tigari. Credeti ca merita scandalul? Nu veti putea dovedi nimic si mai mult decat atat va veti face probleme zadarnic. Puneti prietenul la plata cotei personale, ca nu saraceste din asta si va pastrati si obrazul curat. Parerea mea!
in general ,suma pt gunoi intra in buzunarul administratorului.Altfel nu s-ar observa ravna cu care sunt trecuti la intretinere mai multe persoane.Asta se intampla deoarece nr persoane inregistrat in contract,este mai mic decat cel de pe liste.

Alte discuții în legătură

e in regula daca firma de salubritate nu trimite factura lunara catre asociatia blocului ? androidu androidu Buna seara. Am cerut presedintelui de bloc sa mi arate factura de gunoi pe luna trecuta, asta dupa ce pretul la gunoi a fost modificat. Am sunat la firma de ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere asociatie de proprietari traianp traianp buna ziua am si eu o intrebare. il cadrul asociatiei de proprietari in care locuiesc sunt anumite persoane care locuiesc permanent nu platesc intretinerea pe ... (vezi toată discuția)
Stabilirea numarului de persoane la intretinere andrei1302 andrei1302 Sunt un proaspat administrator la un imobil de 44 apartamente. La fel ca in aproape toate blocurile, exista proprietari care comunica \"eronat\" numarul de ... (vezi toată discuția)