avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construnctie gard pe limita de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construnctie gard pe limita de proprietate

Buna ziua

Numele meu este Pastrav Alex sunt din comuna Dumbravita judetul Timis si am o mica problema cu unul dintre vecini.
Acum 9 ani cand noi am cumparat terenul pe care ne-am construit casa proprietarul de la care l-am cumparat ne-a avertizat ca vacinul din partea stanga si-a facut gardul pe trenul nostru. Intre timp vecinul de la care am cumparat pamantul a decedat cel care a construi gardul pe proprietatea noastra a vandut venind un alt proprietar care dupa 3 ani s-a gandit sa-si refaca gardul. Dupa discutii interminabile si munca de lamurire care s-a incheiat prin platirea unui topograf profesionist care a demonstrat ca vechiul gard era cu 23 cm pe pamantul nostru am picat la pace cu noul vecin . Intrebarea mea este urmatoarea: avand in vedere faptul noul vecin ne-a amenintat spunandu-ne ca deoarece el a facut gardul noi nu avem voie sa plantam nicio floare sau planta la o distanta mai mica de 50 cm de gardul dumnealui ca ne-o omoara cu sare as vrea sa stiu daca este stipulat undeva acest lucru sau daca are dreptate !
Mai vreau sa adaug faptul ca bunul nostru vecin nu a binevoit sa ne spuna ca proptele pentru cofrajul fundatiei noului gard vot fi puse pe terenul nostru si sa ne intrebe daca suntem deacord Vineri 24.02.2012 dupamasa cand am revenit de la lucru ne-am trezit cu gradina plina de tarusi care sutineau proptele cofrajelor fundatiei
Cel mai recent răspuns: Rus Traian , utilizator 17:41, 30 Iulie 2021
In cazul prezentat de dumneavoastra exista, dupa mine, doua aspecte:
cel referitor la buna vecinatate - al carui cadrul reglementat in gasiti in Codul civil care precizeaza la
art. 612
Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic.
Art. 613
(1) In lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.
(2) In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute in mod natural pe fondul sau.
-cel al constructiei gardulului -care trebuie sa se edifice in baza unei autorizatii de construire, cf L 50/ 1991, emisa de Primarie care trebuia sa emita si Certificatul de urbanism prin care trebuia sa solicite acordul vecinilor- vedeti Ordinul 839/ 2009 referitor la acest aspect
in actele normative mentionate puteti gasi si alte informatii in legatura cu speta
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
cotelino, utilizator
Deocamdata nu s-a incalcat nici o lege . Dvs. aveti obligatia de a contribui cu 1/2 la construirea gardului. Nu-l puteti impiedica sa construiasca . Pentr granita va puteti adresa instantei cu o actiune in granituire. Da, nu aveti voie sa cultivati langa gard. si nici sa construiti .
Doresc să pun o întrebare ?
Părinții mei au construit o casă în anul 1988, iar noii proprietarii ai imobilului învecinat, susțin că locuința părinților a fost construită pe linia de hotar, iar aceștia depozitează obiecte lipite de zidul casei. Ce este de făcut ?, deoarece tot peretele dinspre vecini nu este tencuit și se degradează, acumulează igrasie.
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2021
Rus Traian, utilizator
Bună ziua.

Rus Traian a scris:

Doresc să pun o întrebare ?
Părinții mei au construit o casă în anul 1988, iar noii proprietarii ai imobilului învecinat, susțin că locuința părinților a fost construită pe linia de hotar, iar aceștia depozitează obiecte lipite de zidul casei. Ce este de făcut ?, deoarece tot peretele dinspre vecini nu este tencuit și se degradează, acumulează igrasie. Menționez că, imobilul a fost construit pe vechiul amplasament al unui imobil vechi construit în anii 1910, care a fost demolat.

Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2021
Rus Traian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Împrejmuirea terenului agricol andras971 andras971 Recent, vecinul meu a construit un gard chiar în brazda despărţitoare dintre cele două terenuri arabile extravilane.Întrebarea mea este că nu trebuia să ... (vezi toată discuția)
Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Amplasarea unui panou publicitar. distanta legala alex2012 alex2012 va rog, daca poate cineva sa ma lamureasca la ce distanta de gardul vecinului pot amplasa un stalp pt panou publicitar, cu fundatie de beton? (vezi toată discuția)