avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Împrejmuirea terenului agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Împrejmuirea terenului agricol

Recent, vecinul meu a construit un gard chiar în brazda despărţitoare dintre cele două terenuri arabile extravilane.Întrebarea mea este că nu trebuia să mă întrebe şi pe mine dacă sunt de acord cu punerea gardului şi nu-i trebuia autorizaţie de construcţie? Există o reglementare că la ce distanţă trebuie pus gardul ca să nu mă încurce la aratul pămîntului? Unde să mă adresez cu plângerea împotriva lui?
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 00:24, 26 Mai 2012

Distanta minima intre constructii- Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic. (art. 612)

NOUL COD CIVIL: Distanta minima fata de linia de hotar
Art.630 - Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime fata de linia de hotar, conform legii, regulamentului de urbanism sau, în lipsa, obiceiului locului, astfel încât sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin.

Sanctiuni
Art.631 - (1) În lipsa unor dispozitii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin doi metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de doi metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este îndreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la înaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind radacinile sau ramurile arborilor apartinând proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute în mod natural pe fondul sau.
Distanta de 60 cm este valabila si pentru constructia gardului despartitor al proprietatilor? Adica sa inteleg ca in mod normal ar trebui doua garduri la distanta de 1,20 m (cate 60 cm de fiecare parte) atata timp cat nu exista o intelegere intre parti??
Daca nu exista intelegere intre parti, gardul despartitor e facut de una din parti la o distanta minima de 60 de cm faţă de proprietatea vecinului.

Si in acest caz vecinul nu are drept de constructie la o distanta mai mica de 120 cm de respectivul gard,nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amplasarea unui panou publicitar. distanta legala alex2012 alex2012 va rog, daca poate cineva sa ma lamureasca la ce distanta de gardul vecinului pot amplasa un stalp pt panou publicitar, cu fundatie de beton? (vezi toată discuția)
Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Pomii vecinului mi-au distrus gardul TudorB TudorB Buna seara. As vrea sa fac o sesizare catre primarie (cred ca acolo trebuie, nu?) prin care sa reclam faptul ca pomii vecinului mi-au distrus gardul de lemn ... (vezi toată discuția)