avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Programul de lucru la intoarcerea din concediul pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Programul de lucru la intoarcerea din concediul pentru cresterea copilului

Buna ziua,

Sunt o proaspata mamica si am optat pentru concediu de crestere copil, varianta 1 an. Ma voi intoarce la serviciu cand bebe va avea 11 luni pentru a beneficia de stimulent. Intrebarea mea este daca programul de lucru va fi obligatoriu de 8 ore, sau 6 ore pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului?
Imi cer scuze daca s-a mai discutat, insa nu am avut deloc timp sa cautu in forum

Va multumesc'
Valentina Donciu
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
Valentina_D, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:38, 28 Septembrie 2012
Potrivit art. 17 din OUG nr. 96/2003 :
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4)În cazul în care angajatorul asigura în cadrul unitatii încaperi speciale pentru alaptat, acestea vor îndeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare în vigoare.


Multumesc mult pentru raspuns

Aceasta OUG nu este valabila si pentru mamele care au nascut inainte de 1 ianuarie 2011? Am colege care au nascut in 2010 si pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului lucreaza 6 ore

Nu am nici un dubiu in privinta raspunsului dumneavoastra, dar vad ca OUG este din 2003, si ma gandesc ca a fost modificata anul trecut daca se aplica acum

Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
Valentina_D, utilizator
Chiar daca este din 2003, acest act normativ este in vigoare, iar ceea ce am posta este textul in varianta lui actuala ... iar pana la 01.01.2011 a mai fost in vigoare si CCMN pe anii 2007/2010 care prevedea :
Art. 17
(1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
(2) Femeile care au in ingrijire copii de pana la 6 ani pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de cresa sau camin, fara a le fi afectate drepturile ce decurg din calitatea de salariat. Timpul in care au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu o norma intreaga.
....
buna ziua, stiu ca e cam tarziu... dar sunt in situatia celei care a initiat topicul. asa ca va intreb: cum dovedesc eu, ca mama ca inca mai alaptez? sau, altfel spus, cum dovedeste angajatorul ca NU mai alaptez, ca sa nu-mi reduca programul de lucru?
1. Aduceti o adeverinta de la medicul de familie prin care se adevereste ca alaptati.

2. Angajatorul nu are cum sa dovedeasca contrariul decat daca are o proba ca adeverinta este falsa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcerea salariatei aflata in ccc ramona_tatulescu ramona_tatulescu La intoarcerea salariatei aflata in CCC inainte de implinirea celor doi ani prevazuti de lege pentru ingrijire copil, salariata are dreptul la program redus, ... (vezi toată discuția)
Reluare activitate la 6 ore Crisxtn Crisxtn buna seara pot sa-mi reiau activitatea la 6 ore la lucrez si copilul are 10 luni si 28 zile? pana implineste 2 ani, daca alaptez? (vezi toată discuția)
Pauza alaptare OANA_BD OANA_BD Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pauzele pentru alaptare se pot luat pana la implinirea varstei de 1 an sau 2 ani a copilului( cu precizarea actului ... (vezi toată discuția)