avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanta presedentiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanta presedentiala

copilul meu are o pensie alimentara stabilita in 2008 de 130 lei(atunci era minim pe economie 600 lei).Intre timp s-a facut minim pe economie 670, 700 lei si el s-a angajat.In oct.2011 am deschis actiune de majorare pensie.Mi s-a dat termen pt. prima infatisare pe 10 oct.2012.Peste exact....12 luni, 1 AN de zile. De marit oricum se mai mareste cu vreo 30 lei, fata de cei 130 care mi-i dadea.Copilul este cls.X-a la liceu. Are miopie forte,galopanta, adica odata cu dezvoltarea ei ii cresc si dioptriile.Asta inseamna costuri f. mari pt. schimbarea ochelarilor si de 2 ori pe an. Are probleme cu dantura si are aparat dentar, care implica si asta consultatii lunare,la medic. Este eleva la un colefiu national de renume si se pregateste in particular pt. a-si lua atestatul Cambridge.Nu mai vorbim ca trebuie sa manance, sa se deplaseze la scoala cu un mijloc de transport si altele. Am facut cerere de acordarea unui alt termen judecatoresc,de stabilirea pensiei si nu mi-a luat-o in calcul.Tot 10 oct.2012 a ramas.Este strigator la cer ce se intampla.Ce pot face pt. a urgenta stabilirea pensiei, la actualele venituri ale tatalui copilului? Ordonanta presedentiala, ma ajuta?cum trebuie intocmita?Ma poate sfatui cineva?
Cel mai recent răspuns: Carmen Sigaciu , Avocat 23:52, 2 Martie 2012
Incercati sa depuneti si ordonanta presedintiala avand ca obiect majorarea pensiei de intretinere, deoarece acestea se judeca mai repede.
In principiu ordonanta are acelasi continut ca si cererea de chemare in judecata depusa de dvs.
Important este sa demonstrati in ce consta urgenta (depuneti inclusiv acte medicale).

Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
ContSters241434, utilizator
multumesc tare mult.Trebuiesc respectate niste elemente obligatorii la ordonanta presedentiala sau pur si simplu o concep ca si pe cererea de acordarea altui termen de judecata,( doar ca platesc taxa pt.ordonanta presedentiala)? Bineinteles ca voi motiva urgenta si voi depunde copii dupa actele medicale.Dar nu cred ca stiu sa o formulez corect si complet, aceasta ordonanta presedentiala.
Gabriela_Marin a scris:

Incercati sa depuneti si ordonanta presedintiala avand ca obiect majorarea pensiei de intretinere, deoarece acestea se judeca mai repede.
In principiu ordonanta are acelasi continut ca si cererea de chemare in judecata depusa de dvs.
Important este sa demonstrati in ce consta urgenta (depuneti inclusiv acte medicale).




FALS!!!!!!

ordonanta presedentiala este o masura PROVIZORIE. nu este admisibila o cerere de majorare a pensiei de intretinere pe cale de ordonanta presedentiala.trebuie promovata actiune de fond.


CAP. 1 Ordonanta presedintiala

Art. 581
Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului. Judecata se face de urgenta si cu precadere. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.
Ordonanta este vremelnica si executorie. Instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.
nu mai inteleg nimic.Daca depun ordonanta presedintiala nu se stabileste un termen mai recent de oct.2012? Mai mult risc sa pierd si cei 40 lei taxa de ordonanta presedintiala?
In practica s-a admis ca in situatii de urgenta majorarea pensiei de intretinere sa se poata stabili provizoriu si pe calea ordonantei presedintiale, deoarece este in interesul superior al minorului.
Un argument in plus ar fi si acela ca obligatia de intretinere se poate modifica in timp, daca nevoile copilului se schimba, de aceea, poate fi admisibila si ordonanta presedintiala avand acest obiect.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
ContSters241434, utilizator

Alte discuții în legătură

Intretinere minor ivanflorentina50 ivanflorentina50 cum pot sa obtin si eu sau sa formulez o cerere de ordonanta presedentiala pentru a obliga la plata intretinerii unui minor (vezi toată discuția)
Informare despre ordonanþa preºedinþialã rodica_post rodica_post [u]Ce este ordonanţa preşedinţială? [/u] Ordonanţa preşedinţială,este o procedură specială în temeiul căreia, instanţa de judecată poate ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala catacata2011 catacata2011 Buna ziua tuturor! In baza carui fapt o instanta judecatoreasca da aceasta ordonanta presedentiala? O poate cere chiar si un parinte denaturat si i se va ... (vezi toată discuția)