avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanta presedentiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanta presedentiala

copilul meu are o pensie alimentara stabilita in 2008 de 130 lei(atunci era minim pe economie 600 lei).Intre timp s-a facut minim pe economie 670, 700 lei si el s-a angajat.In oct.2011 am deschis actiune de majorare pensie.Mi s-a dat termen pt. prima infatisare pe 10 oct.2012.Peste exact....12 luni, 1 AN de zile. De marit oricum se mai mareste cu vreo 30 lei, fata de cei 130 care mi-i dadea.Copilul este cls.X-a la liceu. Are miopie forte,galopanta, adica odata cu dezvoltarea ei ii cresc si dioptriile.Asta inseamna costuri f. mari pt. schimbarea ochelarilor si de 2 ori pe an. Are probleme cu dantura si are aparat dentar, care implica si asta consultatii lunare,la medic. Este eleva la un colefiu national de renume si se pregateste in particular pt. a-si lua atestatul Cambridge.Nu mai vorbim ca trebuie sa manance, sa se deplaseze la scoala cu un mijloc de transport si altele. Am facut cerere de acordarea unui alt termen judecatoresc,de stabilirea pensiei si nu mi-a luat-o in calcul.Tot 10 oct.2012 a ramas.Este strigator la cer ce se intampla.Ce pot face pt. a urgenta stabilirea pensiei, la actualele venituri ale tatalui copilului? Ordonanta presedentiala, ma ajuta?cum trebuie intocmita?Ma poate sfatui cineva?
Cel mai recent răspuns: Carmen Sigaciu , Avocat 23:52, 2 Martie 2012
Da, se poate pe ordonanta.
Va trebui sa dovediti insa macar urgenta...
avand in vedere situatia deosebita a minorului despre care ati mentionat , cred ca puteti incerca si o cerere de ordonanta presedintiala, cu justificarea urgentei
O astfel de cerere nu se va admite de instanta decat daca sunt indeplinite anumite conditii. In primul rand masura solicitata trebuie sa aiba un caracter urgent, acesta fiind apreciat de instanta in raport cu situatia existenta in momentul judecarii cererii de ordonanta presedintiala. In al doilea rand, prin solutionarea cererii nu trebuie sa se judece fondul cauzei.


Asadar, instanta va lau masuri vremelnice fara sa analizeze fondul dreptului discutat de parti.
Judecatorul poate si are obligatia sa verifice numai de partea cui este aparenta dreptului.

Masura trebuie sa aiba un caracter vremelnic.
Nu se pot lua prin intermediul acestei proceduri speciale, masuri definitive care sa rezolve in fond litigiul dintre parti. Partea nemultumita de masura luata prin ordonanta se poare adresa instantei, pe calea dreptului comun.

Masurile dispuse pe calea ordonantei presedintiale sunt limitate in timp, pana la solutionarea pe fond a cauzei, dar exista posibilitatea ca acestea sa ramana definitive si irevocabile, daca partile nu mai urmeaza calea dreptului comun.


Puteti uza de ordonanta presedintiala, justificand urgenta.


am citit toate raspunsurile si va multumesc pt.ele.Din cate imi dau seama pt. aceasta cerere presedintiala trebuie sa apelez la un avocat.Nu stiu cum sa o formulez ca sa nu pierd din cauza adresarii. nu sunt sigura ca am castig de cauza.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
gi-jane2, moderator
Intr-adevar, va trebuie un avocat, pentru ca situatia prezentata este destul de delicata si singura, e posibil sa aveti probleme!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intretinere minor ivanflorentina50 ivanflorentina50 cum pot sa obtin si eu sau sa formulez o cerere de ordonanta presedentiala pentru a obliga la plata intretinerii unui minor (vezi toată discuția)
Informare despre ordonanþa preºedinþialã rodica_post rodica_post [u]Ce este ordonanţa preşedinţială? [/u] Ordonanţa preşedinţială,este o procedură specială în temeiul căreia, instanţa de judecată poate ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala catacata2011 catacata2011 Buna ziua tuturor! In baza carui fapt o instanta judecatoreasca da aceasta ordonanta presedentiala? O poate cere chiar si un parinte denaturat si i se va ... (vezi toată discuția)