avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poate fi anchetat si arestat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poate fi anchetat si arestat?

buna ziua,
Acum 7 ani, sora mea a avut un apartament per care l-a inchiriat unei doamne care facea rochii de mireasa. Din acel an si pana in 2007 a facut contract la finante ca sa declare impozitul pe venit, dar nu declara valoarea realaa chiriei ci una mai mica.
Din 2007 si pana anul acesta pe 1 ianuarie2012, cand chiriasa a plecat si au reziliat contractul, in contractul de la finante a declarat valoarea reala a chiriei incasate.
De fiecare data cand primea chiria in toti acesti ani , chiriasa facea o chitanta de mana scrisa de ea, cum ca suma pe care o dadea sorei mele reprezenta chiria lunara.
Ne-am trezit acum cateva zile cu fosta chiriasa, asa pe nepusa masa cum ca ne da in judecata pentru evaziune fiscala pentru anii 2005-2006, deoarece are ca dovezi chitantele de mana unde scrie ca noua ne dadea chirie 300 lei iar la finante s-a declarat doar 200 lei.
Un jurist ne-a spus ca sunt prescrise acele contracte, avand in vedere timpul trecut- de 6 ani- si nu mai au valabilitate.
Ce putem face?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 15:25, 2 Martie 2012
Dar ce doreşte de la dumneavoastră fosta chiriaşă ? diferenţa de bani înapoi ?

Chitanţele despre care vorbiţi, întocmite de către chiriaşă şi care menţionează suma reală, au fost semnate de către sora dumneavoastră ?

Ea nu poate să "vă dea în judecată pentru evaziune fiscală", poate eventual să formuleze un denunţ penal.

În orice caz, despre arest nu se pune problema. În cel mai rău caz, o amendă administrativă.

Editare ulterioară: De fapt, dacă fapta a fost săvârşită în 2006, a intervenit prescripţia răspunderii penale. Probabil că la asta s-a referit şi juristul pe care l-aţi consultat. Transmiteţi fostei chiriaşe să-şi vadă de alte treburi mai importante :)
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
Cabinet avocat Mihai Gaita, Avocat
Cand a fost ultima chitanta emisa?
Prescriptia se calculeaza de la acea data?

Daca nu ar fi fost prescrise puteati achita prejudiiul si sa primiti amenda administrativa.
honoris a scris:

chiriasa facea o chitanta de mana scrisa de ea, cum ca suma pe care o dadea sorei mele reprezenta chiria lunara.


E ceva ciudat aici. Cum scria chiriasa o chitanta din moment de ce ea dadea banii? Sora dvs. ar fi trebuit sa scrie o chitanta daca o luam logic.
Deci, daca sora dvs. nu a scris absolut nimic, nu are de ce sa-si faca probleme.

Buna ziua si multumesc
Sora mea semna de fiecare data, aceea chitanta care era intocmita de doamna pe o foaie de caiet, cum ca a primit din partea ei suma in valoare de .....lei care reprezenta chiria pe luna in curs.....

Ultima chitanta emisa, care nu corespunde cu chiria declarata, a fost semnata in decembrie 2007 de catre sora mea.
Anul urmator ,incepand cu ianuarie 2008 am facut act aditional la contractul de inchiriere in care s-a declarat chiria reala.

Deci s-a declarat alta chirie doar in perioada: decembrie 2005 pana in decembrie 2007.

Dupa cat timp intervine prescriptia raspunderii penale?

Alte discuții în legătură

2 contracte incheiate - evaziune fiscala ??? bbn_1982 bbn_1982 Buna ziua! Am un apartament ce l-am dat in chirie. Am semnat cu chiriasul 2 contracte. Primul pe o valoare mai mare, iar al doilea pe care l-am declarat la ... (vezi toată discuția)
Inchiriere imobil fara contract manescu adrian manescu adrian am inchiriat apartamentul fara a face contract si fara a declara la circumscriptia financiara. chiriarul nu-mi plateste la timp chiria iar eu i-am cerut sa ... (vezi toată discuția)
Petitie pentru nedeclarare venituri emylianomonac emylianomonac Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: - o locuinta a fost inchiriata de catre o persoana fizica unei alte persoane fizice printr-un ... (vezi toată discuția)