avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Plata penalitati dupa 3 ani nefacturate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Plata penalitati dupa 3 ani nefacturate

Buna ziua !
Ma confrunt cu urmatoarea situatie : In perioada 2006-2008 am achizitionat marfa de la o firma. La sf. anului 2008 am achitat intreaga datorie. In anul 2009 am primit citatie pentru ca nu am achitat marfa conf. contractului si au calculat penalitati la facturile achitate cu intarziere. Pana acum au avut loc mai multe termene si amanari, dar nu am reusit sa aflu daca furnizorul era obligat sa factureze aceste penalitati. Mentionez ca in facturile de marfa nu se face referire la penalitati. OMFP 3055 nu obliga la facturarea penalitatilor ? Dar Legea contabilitatii nu il obliga pe furnizor sa intocmeasca factura de penalitati ?
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 18:11, 1 Martie 2012
penalitatile nu se factureaza, ele sunt datorate in temeiul contractului. se inregistreaza in contabilitate doar la momentul incasarii lor, moment in care puteti primi document fiscal.
In alta ordine de idei, nu faceti confuzie intre problematica contabila si cea juridica. Existenta unui contract (ce prevede penalizari) este suficienta pentru obligarea partii culpabile la plata acestora indiferent de facturarea lor sau nu. Faptul ca respectivele penalizari sunt sau nu facturate nu are nici o influenta asupra raspunderii contractuale ce va incumba ptr neachitarea in termen a marfurilor.
Studiu de caz :
,,Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii scutita fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, nu are obligatia intocmirii unei facturi, dar operatiunile vor fi consemnate in documente potrivit legislatiei contabile. Emiterea facturii nu este interzisa fiind optiunea persoanei impozabile de a factura operatiunile respective. in situatia in care factura este emisa, aceasta trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Din analiza textului normativ, rezulta ca legiuitorul a prevazut expres scutirea de la obligatia emiterii facturii pentru activitatile scutite de TVA de la art. 141 din Codul fiscal si nu si pe cele de la art. 137 alin. (3) ce definesc sumele ce nu se afla in baza TVA.

In mod normal, un comportament rational ar trebui sa raspunda la intrebarea de ce ar fi trebuit sa emitem o factura pentru o suma ce nu este oricum in sfera TVA si avem alte exemple, precizate de legiuitor, cand factura nu se emite pentru operatii scutite de TVA.

Avand in vedere motivarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 5 / 2007 - Recurs al Procurorului in interesul legii, generala si obligatorie, ce motiveaza ca dreptul fiscal cuprinde "reglementari lipsite de echivoc", se considera ca exista obligatia emiterii facturii atata timp cat nu este exista un temei normativ ce scuteste in mod expres emiterea facturii pentru penalitati.''

Eu inteleg ca juridic se tine seama doar de contract, dar pe baza contractului s-a desfasurat intreaga activitate si asta a presupus intocmirea de facturi si respectiv plati pentru perioada respectiva. Cum de izvorasc niste drepturi numai din contract, fara sa tinem seama de activitatea economica care pana la urma este baza ? De ce nu se vinde marfa pe contract si suntem obligati sa intocmim diferite documente fiscale ?
ma repet - nu faceti confuzie intre obligatii fiscale (emitere de facturi) si obligatiile contractuale (executarea obligatiilor izvorite din contracte). poti fi in culpa cu privire la neexecutarea unor obligatii contractuale independent de respectarea unor obligatii fiscale.
asa cum este cazul dvs - obligatia de a emite facturi nu influenteaza existenta sau intinderea raspunderii contractuale.

de exemplu - Plata pretului si accesoriilor se poate face exlcusiv in baza contractului urmind ca cel care incaseaza banii sa isi indeplineasca (sau nu, daca este evazionist) obligatia fiscala de a emite factura. Insa lipsa facturii nu va scuteste de obligatia de plata a pretului, neachitarea sa determinind perceperea de penalizari. INvocarea lipsei facturii fiscale nu inlatura raspunderea contractuala in sensul inlaturarii penalizarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Directiva 2006/112/ec art144 si 146 madalinuta23 madalinuta23 -am o achizitie din China, iar transportatorul emite fact de taxe pt transport marfa prin uniunea europeana si scrie scutit tva cf directivei 2006/112/ec art ... (vezi toată discuția)
Nelamurire biloida biloida pentru vinzarea unui apartament pe firma cu scutire de tva cf art 141 al2 lit f pentru avans se elibereaza factura cu tva? care este procedura? multumesc ... (vezi toată discuția)
Facturarea cu tva a unor servicii scutite de tva. consecinte. molnarakos molnarakos Buna Ziua! Facturarea cu TVA a unor servicii care potrivit art 141 alin1 lit a Cod fiscal sunt scutite de TVA ce consecinte are. In cazul unui control de la ... (vezi toată discuția)