avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizia de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizia de pensionare

Buna seara.
Ma aflu in urmatoarea situatie si am nevoie de un sfat.
O angajata primeste in urma depunerii dosarului pentru pensie anticipata decizia de pensionare (prin posta).
Aduce decizia angajatorului si acum ar trebui ca cim sa inceteze la data comunicarii deciziei cu 56 "d".
Insa, angajata doreste sa mai ramana salarita angajatorului pana la 01 dec 2008.
Ce fac eu acum? Pot sa mai aman incetarea cim?
Aaa...si cum recuperez carnetul de munca de la Casa de Pensii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:50, 17 Noiembrie 2008
Important este de cins intra in plata pensiei pentru ca daca intra de la 1 dec. 2008 puteti sa incetati contractul cu acea data, daca intra anterior nu aveti decit sa desfraceti contractul cu data comunicarii. Carnetul de munca il puteti recupera printr-o cere in acest sens pentru a-l completa la zi.
La data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, contractul individual de muncă al acestuia încetează de drept - art.56 lit.d C.mun.
Atata timp cat este pensionata anticipat nu poate fi si angajata. In cazul in care doreste sa ramana in activitate pana la data de 01 decembrie 2008 trebuie sa declare la Casa Judeteana de Pensii acest lucru, intrucat pe perioada cat este salariata nu va beneficia de pensie.
Vdeti ca s-ar putea sa fie o decizie de stabilire a pensiei. Dupa ce duce actul de incetare a CIM i se da decizia de punere in plata cu data incetarii CIM.
Nu trebuie sa recuperati carnetul de munca. In cazul unei pensionari anticipate sau anticipate partiala, carnetul de munca sta la Casa de pensii.
Actul oficial de la Casa de Pensii are titlul: "DECIZIA nr.270843 din 20.10.2008 privind acordarea pensiei anticipata partiala (cod pensie P10)" si prin el se admite cererea de pensionare si ii sunt comunicate drepturile (stabilite incepand cu 01.07.2008), punctajul, stagiu, varsta minima etc. persoanei care vrea sa se pensioneze. Exista un paragraf care suna asa: "Plata drepturilor se va face incepand cu data........., la adresa". De ce n-au scris nimic in spatiul cu puncte? Trebuie sa scriu eu ceva?
Actul de incetare a CIM trebuie depus la Casa de Pensii?
Si daca declara la Casa de Pensii ca doreste sa inceteze activitatea incepand cu 01 dec. trebuie sa depuna din nou dosarul de pensionare sau e valabil cel depus initial?
Decizia de incetarea a c.i.m. nu este necesara sa fie depusa la Casa de pensii.
Cred ca este necesar un nou dosar de pensionare, intrucat se va lua in calcul si perioada lucrata pana la 01 decembrie 2008 si i se va stabili o noua pensie .

Alte discuții în legătură

Data emitere decizie pensionare anticipata ionutght ionutght Buna ziua Casa de Pensii transmite catre angajator o instiintare privind emiterea deciziei de pensionare pentru unul dintre salariatii sai. 1.Data de ... (vezi toată discuția)
Inchidere carte de munca la pensionarea anticipata vinalcoolbacau vinalcoolbacau Buna ziua. Sunt foarte nedumerita cu aceasta problema si va rog mult sa ma ajutati. Un salariat al nostru a cerut incetarea activitatii in vederea pensionarii ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca mnd mnd Buna ziua, Va rog sa ma ajutati, in cazul in care un angajat se pensioneaza pentru limita de varsta trebuie sa-i inceteze si contractul de munca, cu ce data ... (vezi toată discuția)