avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inchidere carte de munca la pensionarea anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inchidere carte de munca la pensionarea anticipata

Buna ziua. Sunt foarte nedumerita cu aceasta problema si va rog mult sa ma ajutati.
Un salariat al nostru a cerut incetarea activitatii in vederea pensionarii anticipate partial incepand cu data de 13.09.2009. Deci nu s-a mai prezentat la serviciu, asteptand decizia de pensionare. I-am scris in carnetul de munca propus pentru pensionare. Salariatul , a depus dosarul si carnetul de munca la Casa de pensii. Dar nu l-am vizat la ITM, am crezut ca trebuie sa il vizez in momentul primirii deciziei de pensionare si tot atunci trebuie facuta si decizia de incetare a activitatii. Ce pot sa fac? Va rog mult, un sfat ! Multumesc
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 19:15, 7 Decembrie 2009
In primul rand salariatul dvs ar trebui sa se prezinte la lucru. Ptr ca dvs nu i-ati incetat CIM (Corect de altfel) el este inca angajat, cu toate drepturile si obligatiile.

In carnetul de munca se face inscrisul "Solicita pensionare" dar nu trebuie viza ITM ptr ca nu se inchide carnetul si nici nu se face decizie.

Veti da o copie a carnetului si originalul salariatului ca sa-l depuna la casa de pensii. Salariatul in acest timp vine la serviciu.
Cand primeste decizia de pensionare de la Casa de pensii merge acolo si aduce si carnetul de munca.
In carnet faceti inscrisuri:
- "Continuat activitatea in baza aceluiasi CIM" cu aceeasi data cu care ati facut inscrisul de "Solicita pensionarea"
- "Incetat CIM cf art. 56 d) din Codul muncii" cu data la care a prezentat decizia de pensionare si ptr care ati facut decizie de incetare pe care ati vizat-o la ITM
Abia acum mergeti si vizati la ITM carnetul de munca ca la orice inchidere de carnet.
Casa de pensii solicita carnetul de munca in original si copie, nu doar copie.
Angajatul trebuie sa se prezinte la serviciu pana la eliberarea deciziei de pensionare.
In baza cererii angajatului se inscrie in carnetul de munca "propus pentru pensionare anticipata". Casa de Pensii a solicitat viza ITM-ului dupa aceasta inscriere. Oricum practica este neunitara si daca nu a fost intors dosarul, atunci nu ced ca este nici o problema.
Foarte corect ce a spus @clio, dar am cateva observatii:

- de regula casa de pensii solicita viza ITM pe inscrisurile din carnetul de munca la momentul depunerii dosarului de pensionare;
- in cazul solicitarii pensiei anticipate, anticipate partial sau pentru limita de varsta, inscrisul in carnetul de munca este de forma "solicita pensionare", contractul de munca al acelui salariat nu inceteaza in consecinta toate drepturile si obligatiile decurgand din acesta sunt in vigoare;
- pe baza celor spuse anterior, parerea mea este ca salariatul dumneavoastra absenteaza nemotivat daca nu s-a mai prezentat la munca;
- in cazul de fata fiind vorba de pensionare anticipata, casa de pensii va pune in plata decizia de pensionare numai dupa prezentarea dovezii de incetare a CIM deci va fi nevoie sa emiteti o decizie de incetare contract ulterior datei de emitere a deciziei de pensionare dar care sa produca efecte cu data solicitarii dreptului de pensie. Sincer mie nu mi se pare tocmai corect din punct de vedere juridic poate altii sunt de alta parere.
1. Chiar daca a inaintat cererea de pensionare, salariatul nu este obligat sa stea la locul de munca pana ii vine decizia de pensionare. El poate face oricand cerere de incetare a CIM (am inteles ca asa a si facut). O face pe riscul sau, in cazul in care nu i se accepta cererea de pensionare.
2. Cu decizia de incetare a CIM se duce la Casa de Pensii si... gata!
vinalcoolbacau a scris:

Buna ziua. Sunt foarte nedumerita cu aceasta problema si va rog mult sa ma ajutati.
Un salariat al nostru a cerut incetarea activitatii in vederea pensionarii anticipate partial incepand cu data de 13.09.2009. Deci nu s-a mai prezentat la serviciu, asteptand decizia de pensionare. I-am scris in carnetul de munca propus pentru pensionare. Salariatul , a depus dosarul si carnetul de munca la Casa de pensii. Dar nu l-am vizat la ITM, am crezut ca trebuie sa il vizez in momentul primirii deciziei de pensionare si tot atunci trebuie facuta si decizia de incetare a activitatii. Ce pot sa fac? Va rog mult, un sfat ! Multumesc



Ati facut propunere pentru pensionare si ati inmanat dosarul pentru calcularea pensiei, desi salariatul a facut cerere de incetare cim, sa zicem demisie. Nu ati procedat corect. Trebuia sa inchideti pur si simplu carnetul cu demisia solicitata de salariat. Nu este obligatia dvs.sa scoateti la pensie anticipata, asa ca el singur isi putea depune dosarul.
In acest caz, deoarece ati operat altceva decat demisia, respectiv ati propus spre pensionare, carnetul nu este inchis, cereti salariatului sa faca cerere de invoire pentru perioada lipsa (sau CFP dar nu mai faceti decizie pentru ca este tarziu). In acelasi timp ii scrieti in carnetul de munca inainte de inchidere, ca in perioada de la (data angajarii) ...pana la(data incetarii)... a avut un nr. de ....zile de invoire. Acest lucru este util pentru reclacularea pensiei de drept, atunci cand va indeplini conditiile, deoarece se vede ca are lipsa la stagiu (exact perioada de cand nu a mai lucrat, pana la data incetarii cim, si trebuie sa existe o explicatie).
Cand aduce decizia si carnetul, operati si certificati la ITM.
Succes!

Ps. La ITM nu v-au intrebat ce se intampla cu el de nu mai apare pe stat....functionarii astia...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare activitate--pensie anticipata loredanaelena loredanaelena buna seara va rog sa ma lamuriti cu o probleama\"un salariat si-a depus dosarul ptr pensie anticipata cu 02.11.2009 si acum am primit de la casa de pensii o ... (vezi toată discuția)
Cum inchidem cartea munca a salariatului pensionabil??? Monica H. Monica H. Potrivit art. 56 lit. d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul individual de munca ... (vezi toată discuția)
Urgent-pensie anticipata sau anticipata partiala!!! anabell anabell Buna ziua, Am si eu o intrebare, si v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns cat mai curand: in cazul in care un salariat face o cerere catre ... (vezi toată discuția)