avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand poate iesi la pensie tata?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand poate iesi la pensie tata?

Buna ziua.Scuzati deranju` dar am cautat pe internet si mi`am cam prins urechile.

Tatal meu este nascut in 26.09.1952 are vechime 31 ani din care 23 ani sunt la grupa a 2 a.

Ma poate ajuta cineva sa mi spuna in ce an poate iesi la pensie?


Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:11, 1 Martie 2012
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%,atunci pensie la limita de varsta la 60 de ani.In acest caz pensia anticipata sau anticipata partiala nu mai prezinta importanta fiind tot la 60 de ani.
Pensie limita de varsta: la 26.09.2017 (conditii indeplinite: 65 ani si minim 15 ani stagiu de cotizare)


Pentru reducerea conform grupei de munca este conditia de stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Legea nr. 263/2010:

ART. 52
Pensia pentru limitã de vârstã se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionãrii, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, dupã caz, prevãzute de prezenta lege.

ART. 53
(1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bãrbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizeazã prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonãrii prevãzute în anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bãrbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizeazã prin creşterea stagiului minim de cotizare, conform eşalonãrii prevãzute în anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bãrbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizeazã prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonãrii prevãzute în anexa nr. 5.


ART. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limitã de vârstã, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, dupã cum urmeazã:
a) conform tabelului nr. 1, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncã;
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
ana-cer, moderator
1. Indepliniti stagiul de cotizare deoarece pentru cei 23 de ani lucrati in gr.a II-a de munca vi se adauga la stagiul de cotizare 5 ani si 9 luni.

2. Dar nu mai aveti nevoie deoarece pentru cei 23 de ani lucrati in gr.a II-a de munca se reduce varsta standard de pensionare cu 5 ani, deci puteti solicita pensie de limita de varsta la 60 de ani, in septembrie 2012.
Deci eu n-am inteles bine cum vine cu "adaugarea" si "reducerea" anilor.
Scuze pentru informarea eronata.
Conditia de stagiu de 35 de ani pentru reducerea varstei standard este indeplinita.Cei 23 de ani de grupa II-a daca sunt in procent de 100% mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 5 ani si 9 luni(3 luni la an).

Alte discuții în legătură

Varsta limita pentru pensionare marin1981 marin1981 Am 51 de ani impliniti.Am o vechime in munca de 30 de ani , din care 10 ani sunt la gr II.Imi puteti spune , va rog, care este varsta limita la care pot iesi ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipată parțială Victor vacaru Victor vacaru Am 34 ani si 5 luni de contributiI platite,9 ani gr II si 61 ani varsta.pot cere pensionarrea anticipata partiala Multumesc (vezi toată discuția)
Recunoastere grupa a ii-a ca vechime in alte state anncapopescu anncapopescu Buna ziua, Va scriu in legatura cu o situatie a tatalui meu. A lucrat in Romania si Italia, dupa cum urmeaza: Romania: - 26 ani contribuiti - 5 ani de ... (vezi toată discuția)