avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Termenele de prescriptie prevazute de OG nr. 2/2001
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Termenele de prescriptie prevazute de OG nr. 2/2001

in cazul unei amenyi la regimul circulatiei existenta la primarie care este termenul de prescriptie conform Ordonantei 2 -2000 ?
Cel mai recent răspuns: Canon01 , utilizator 19:35, 1 Martie 2012
Cinci ani.
Codul de Procedura Fiscala este cel care stipuleaza la art. 130, alin. (1), ca dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani.
Acelasi act normativ stabileste, totodata, ca termenul de prescriptie de 5 ani se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.
Cinci ani? Citeste cineva intrebarea? :acute:


Prin OG nr. 2/2001 sunt reglementate doua termene de prescriptie, prescriptia aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale (art. 13, alin. 1) si prescriptia executarii sanctiunii amenzii contraventionale (art. 14, alin. 1). Prescriptia reglementata prin OG nr. 2/2001 sanctioneaza pasivitatea organului constatator al contraventiei.

Organul constatator trebuie sa incheie procesul verbal de contraventie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. In termen de o luna de la data incheierii procesului verbal, organul constatator are obligatia sa-l comunice contravenientului.
Art. 13.
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
(3) Cand fapta a fost urmarita ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptia aplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut la alin. (1) sau (2). Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.
Art. 14.
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
multumesc
la asta ma refeream

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta, termene de prescriptie cgolgot cgolgot Buna ziua, am o nelamurire in legatura cu termenul de 6 luni dupa care amenda pentru rovinieta se prescrie.In unele parti am intalnit varianta celor 6 luni de ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala AndreiM. AndreiM. Bună ziua ! In 2017 am luat o amendă, de care nu am stiut, pentru depășirea vitezei legale. Am aflat despre ea după primirea unei înștiințări la ... (vezi toată discuția)