Problema nu se pune chiar in termenii acestia. Omul nu este nici nebun, nici chiar pretentios, numai ca lucrarile de modernizare si reabilitare termica, desi constituie o obligatie legala a proprietarilor, se aproba totusi in AG.
Daca ii ploua in cap celui de la ultimul etaj,
comitetul executiv este
obligat prin lege sa repare, sa aduca partea de proprietate comuna in stare buna de functionare, fara sa mai ceara parerea in AG. Iar pentru aceasta, in mod normal si legal, trebuie sa infiinteze un fond de reparatii capabil sa sustina si cheltuieli mai mari pentru acest scop -
buna functionare a cladirii si instalatiilor.
Daca insa nu-i ploua in cap, dar vrea sa aibe o temperatura mai buna in casa, omul nostru poate sa ceara asociatiei, si este indreptatit s-o faca prin lege, dar aceasta propunere a lui trebuie aprobata in AG, adica aprobata de vecinii lui, de proprietari.
Aici insa nu ai cum obliga pe fiecare proprietar in parte sa fie de acord cu asa ceva, daca el trebuie sa plateasca pentru asta.
In primul caz este o necesitate
de urgenta,
de buna functionare, in al doilea caz este o necesitate de
imbunatatire a functionarii.
Omul poate sa ceara, este indreptatit s-o faca prin legea 230/2007
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
.... dar si AG poate respinge prin vot democratic propunerea.
Daca omul da in judecata asociatia ca nu vrea sa modernizeze, sa reabiliteze, cladirea, hotararea instantei este imprevizibila.
Din nefericire sau poate din fericire, in aceasta lege sunt multe obligatii care pot fi incalcate "gratios" fara ca ele sa-si gaseasca si o pedeapsa sau o punere in aplicare a pedepsei.
Nu am auzit de vreo amenda data vreunei asociatii de proprietari ca nu vrea sa reabiliteze cladirea.