avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Venituri din activitatea de traducator PFA realizate ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Venituri din activitatea de traducator PFA realizate de pensionar cu pensie partiala anticipata

Din consultarea legii pensiilor (263/2010) inteleg ca eu ma regasesc in situatia prevazuta la art.114 coroborat cu art.6 (1) Cap.IV. pct.c). conform caruia , inteleg eu, mi s-ar suspenda plata pensiei daca realizez , in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat .
Intrebare : Care este nivelul acestui castiv salarial mediu la care legea face referire ?Unde m-as putea documenta in acest sens ?
Este important sa stiu acest lucru ca sa-mi pot limita veniturile din traduceri pana la acest nivel, altfel risc sa pierd pensia in cazul depasirii limitei de venituri.
Va rog sa nu ocoliti intrebarea mea.
Multumesc mult
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
voicudamian, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters233678 , utilizator 08:28, 9 Martie 2012
LEGE nr. 294 din 21 decembrie 2011
a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012

ART. 17
Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.
Legea 263/2010 Art.6 (1) pct. IV:
,,persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
...".
In cazul in care beneficiati de pensie anticipata partiala nu puteti cumula pensia cu veniturile obtinute ca PFA, deoarece nu obtineti venituri exclusiv din activitatea de traducator ci si din pensie.
Plata pensiei va fi suspendata conform art.114, alin. (1), lit. b) si se reia in plata la cererea beneficiarului, potrivit art.115 din Legea 263/2010.
voicudamian a scris:

Intrebare : Care este nivelul acestui castiv salarial mediu la care legea face referire ?Unde m-as putea documenta in acest sens ?


Am raspuns strict la intrebare.

Intr-adevar, legea nu permite cumularea pensiei anticipate cu alte venituri.

ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, urmãtoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limitã de vârstã;
b) nevãzãtorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevãzuţi la art. 84 lit. a) şi b).






multumesc pentru lamuriri si informatii.Toate cele bune !
A aparut un articol care va intereseaza:
www.avocatnet.ro/content/art...
Urmariti si comentariile, sunt persoane care s-au adresat anul trecut caselor de pensii si raspunsul a fost acela ca pensia anticipata partiala nu poate fi cumulata. Eventual, intrebati la casa de pensii teritoriala daca au primit o circulara interna emisa in acest sens de catre CNPP.
Potrivit acestui articol pensia anticipata sau anticipata partiala se poate cumula cu alte venituri. Plata pensiei anticipate partiale urmand sa se suspende doar in conditiile in care venitul anual pe care il realizati depaseste plafonul prevazut de lege, care pentru anul 2012 este de 8.468 lei.
Nu-mi ramane decat sa va urez mult succes!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate pfa ca pensionar oroszstefanpfa oroszstefanpfa Buna seara. Daca ies la pensie anticipat (am 61 de ani) pot functiona mai departe ca pfa? Daca da, in ce conditii ? Sunt diriginte de santier ... (vezi toată discuția)
Intrebare cornelianec cornelianec Desfasor o activitate liberala ca persoana fizica autorizata juridic.Primesc pensie partiala anticipata.Doresc sa aflu daca ,separat de pensie, mai ... (vezi toată discuția)