avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu crestere copil

Buna ziua .
Am o nelamurire in legatura cu concediul de crestere copil .
Lucrez intr-o institutie de invatamant iar unul dintre cadrele didactice ( o doamna prof.) urmeaza sa nasca in septembrie. Dansa este in concediu fara plata (pt studii) din 01.11.2011 pana la 31 05.2012. Dupa aceasta perioada , teoretic, ar trebui sa se intoarca la catedra... asta daca nu o sa gaseasca o modalitate de a sta acasa pana cand o sa nasca.

Ce ma intereseaza pe mine care sunt conditiile de acordare a acestui concediu ( de crestere copil) tinand cont ca o sa aiba inainte de nastere, concediu fara plata pe o perioada de 7 luni .Care este legislatia ? Dupa ce termina perioada de '' c. fara plata" poate sa intre in concediu prenatal ?


Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 14:39, 2 Martie 2012
Drepturile prevazute de O.U.G. nr. 111/2010 se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
d) in ultimul an anterior datei nasterii copilului, a realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.
Va rog sa-mi spuneti daca colega Dvs. urmeaza cursuri de zi ale invatamantului universitar ?
Colega Dvs. beneficiaza de concediu prenatal si postnatal, poate intra in concediu prenatal cand are 7 luni si 10 zile (daca are suspendare CIM, incetati suspendarea la data cand intra in concediu prenatal).
"Beneficiaza de indemnizatie pentru maternitate daca in ultimile 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical inscris in certificatul medical are un stagiu de cotizare de cel putin o luna realizata"
Pentru concediu ingrijire copil va rog sa-mi raspundeti la intrebarea de sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil panait-alina panait-alina buna ziua, vreau si eu sa stiu daca pt beneficia de concediu de crestere copil perioada de 2 ani daca eu nasc in luna mai si eu sunt angajata din luna iunie ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, postnatal si indemnizatie crestere copil aneleena aneleena Buna ziua! Sunt insarcinata in 4 luni si lucrez in Romania de 8 ani in diverse locuri de munca. Intentionez ca imediat ce voi intra in concediul prenatal sa ... (vezi toată discuția)
Postnatal valentin2805 valentin2805 salut, sunt vali si voi fi curand tatic ,am si eu doua intrebari: 1-sotia nu mai lucreza monentan si trbuie sa nasca in luna mai ( este in luna 7 ) cum pot ... (vezi toată discuția)