avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal, postnatal si indemnizatie crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal, postnatal si indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Sunt insarcinata in 4 luni si lucrez in Romania de 8 ani in diverse locuri de munca. Intentionez ca imediat ce voi intra in concediul prenatal sa plec si sa nasc in alta tara (Marea Britanie). De asemenea doresc sa raman acolo pe toata perioada concediului de crestere copil. In ce conditii pot face acest lucru si sa imi pastrez si veniturile cuvenite din aceste concedii? Ar fi in regula sa:intru in concediu prenatal sa nasc in Anglia, sa ii fac certificat de nastere in Anglia, sa il traduc, sa vin in Romania, sa ii fac si certificat de nastere in Romania si apoi sa depun actele pentru dosarul de indemnizatie? Mentionez ca nu voi cere alte drepturi din Anglia.
Multumesc amticipat pentru un raspuns.
Cel mai recent răspuns: aneleena , utilizator 21:02, 26 Ianuarie 2017
In conditiile mentionate de dvs., chiar daca ati beneficia de indemnizatia pentru CCC, plata acesteia va fi suspendata.

OUG 111/2010
art. 12
icitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
......

art.16
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
......
h) în situaţia în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;
......
Multumesc pentru raspuns. Dvs faceti referire la toate cele 3 concedii(prenatal, postnatal si ccc)?Dar daca aleg doar sa nasc acolo(ceea ce presupune sa parasesc ro pentru 1-2 luni, pt ca nu poti zbura cu avionul decat pana la maxim 36 saptamani si probabil nu te poti intoarce cu copilul chiar imediat de la nastere) dar ma intorc si locuiesc in ro pe perioada cresterii copilului imi pierd drepturile de venit din prenatal, postnatal? Cum as putea sa inregistrez copilul in ro imediat/certificat de nastere daca nu ii fac si certificat in tara in care nasc? In acest caz imi pierd dreptul si la indemnizatia de ccc?
1. OUG 111/2010 se refera la concediu pentru cresterea copilului si nu la concediu de maternitate - prenatal si postnatal.

Prin urmare, pentru concediul de maternitate nu exista o astfel de prevedere legala. Astfel, nu pierdeti dreptul la indemnizatia pentru concediu de maternitate.

2. "Ambasada României la Londra înscrie în registrele de stare civilă româneşti certificatele de naştere, căsătorie sau deces emise de autorităţile britanice şi elibereaza certificate românesti.

Cetăţenii români au obligaţia ca în termen de 6 luni de la naşterea copilului să solicite transcrierea certificatului de nastere.

Depunerea cererii se face numai pe bază de programare, de preferat, prin portalul extern al aplicației E-Consulat, la adresa [ link extern ] /
sau la sediul Secției Consulare."
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru promptitudine. Foarte util acest site. Va felicit pt munca extraordinara pe care o faceti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile unui femei care lucreazã in austria ggdaniel ggdaniel buna ziua,puteți sa-mi spuneți va rog daca sotia mea care lucreaza in Austria forme legale ca ingrijitoare va pute beneficia de prenatal si post ... (vezi toată discuția)
Nastere in sua mariuswpopa mariuswpopa Buna ziua, Intentionam ca fetita noastra sa se nasca in SUA, in jurul datei de 15 martie. Ne-am informat in legatura cu multe aspecte dar si mai multe au ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si postnatal natysam_11 natysam_11 Buna ziua Sunt in somaj si urmeaza sa nasc,beneficiez de concediu pre si postnatal sau numai de concediu de crestere a copilului? Cum se poate lua ... (vezi toată discuția)