avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 10:26, 3 Martie 2012
1. Orele suplimentare in timpul saptamanii
ART. 122 – Compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
ART. 123 – Sporul la salariu pentru munca suplimentara
1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

1. Sporul de week-end
Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca

Daca in cazul orelor suplimentare C. Mun. indica acel 75%, ca procent de pornire minim, in cazul orelor lucrate in week-end, acest lucru nu se mai specifica Aici intra in scena Regulamentu Intern si procentul pe care angajatorul l-a hotarat ca spor pentru zilele de sambata si duminica lucrate.Eu, spre exemplu, am prins in regulament un spor am 10%.:)


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile lucrate sambata carmen_danciu carmen_danciu Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un salariat lucreaza sambata 4 ore si are procent de ore suplimentare si procent de week-end respectiv 75% si 2% patronul ... (vezi toată discuția)
Compensare ore suplimentare sorinnell sorinnell Buna ziua, De vreo doua luni firma la care lucrez nu ne mai plateste orele suplimentare. Pentru o zi lucrata in weekend primim 8 ore libere peste saptamana, ... (vezi toată discuția)
Program de lucru la o piterie stefan alexandru stefan alexandru doresc sa aflu cum sunt platit sambata si duminica si cum sunt platite orele suplimentare lucrez la o piterie particulara (vezi toată discuția)