avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile lucrate sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile lucrate sambata

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un salariat lucreaza sambata 4 ore si are procent de ore suplimentare si procent de week-end respectiv 75% si 2% patronul este obligat sa mai acorde si zile libere aferente orelor lucrate samabata?
si daca da cate avand in vedere ca luna aprilie are 4 sambete respectiv 12 ore lucrate.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: carmen_danciu , utilizator 18:44, 1 Mai 2012
Pentru orele suplimentare efectuate se acorda timp liber platit, iar daca acest lucru nu se poate, se plateste un spor de minim 75% din salariul de baza aferent orelor prestate.
Dvs. primiti sporul, deci nu mai primiti si compensarea cu timp liber platit.

Codul muncii:

ART. 122
(1) Munca suplimentarã se compenseazã prin ore libere plãtite în urmãtoarele 60 de zile calendaristice dupã efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiazã de salariul corespunzãtor pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activitãţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plãtite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în urmãtoarele 12 luni.
ART. 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plãtite nu este posibilã în termenul prevãzut de art. 122 alin. (1) în luna urmãtoare, munca suplimentarã va fi plãtitã salariatului prin adãugarea unui spor la salariu corespunzãtor duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentarã, acordat în condiţiile prevãzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncã sau, dupã caz, al contractului individual de muncã, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bazã.

ART. 137
(1) Repausul sãptãmânal se acordã în douã zile consecutive, de regulã sâmbãta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbãtã şi duminicã ar prejudicia interesul public sau desfãşurarea normalã a activitãţii, repausul sãptãmânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncã sau, dupã caz, prin contractul individual de muncã.
@carmen_danciu,

Depinde de situatia concreta,pt. ca nu ne spuneti nimic,respectiv:

-1.daca se presteaza sambata 4 ore in mod curent,adica programul de lucru este de luni pana sambata,atunci va incadrati la prevederea art.137Codul Muncii,pt. sambata lucrata veti acorda o zi libera in cursul saptamanii si veti plati orele de sambata aplicand un spor de 2%.(adica se plateste 102%)

-2.daca se presteaza in regim de ore suplimentare sambata,adica programul de lucru este doar de luni pana vineri,va incadrati la art.122 Codul Muncii,respectiv veti acorda 16 ore libere platite(4sambete in aprilie x4ore),adica 2 zile libere platite,in termen de 60 de zile de la efectuarea acestora.Daca acest lucru nu este posibil,atunci in luna urmatoare,in cf. cu ceea ce aveti negociat ,orele prestate suplimentar se platesc cu 175%(sau un spor de 75%din sal.de baza)
multumesc tuturor pentru raspunsuri:vishenka:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Larisa-Lory Larisa-Lory Buna ziua, Am citit in forum dar nu sunt pe deplin lamurita asupra unui aspect. Daca un salariat presteaza in zilele de repaus saptamanal (de ex. sambata ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare ... d.nicolin@house-of-communication d.nicolin@house-of-communication Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare in wekend 8 ore de munca,, pt aceste 8 ore se va acorda liber in termen de 90 zile ... (vezi toată discuția)