avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONTRACT DE INTRETINERE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONTRACT DE INTRETINERE

Bunica mea a facut urmatorul contract de intretinere cu unchiul meu si respectiv sotia acestuia.Bunica are o casa si trei copii.Contractul suna in felul urmator:

Contract de intretinere
Subsemnata Bunica domiciliata in....,in calitate de transmitoare si
Subsemnatul Unchiul,casatorit cu Matusa domiciliati in ....,in caliatete de dobanditori,incheiem prezentul contract in urmatoarele conditii:
Subsemnata transmitatoare,transmit fiului meu si norei mele ,dobanditori susnumiti,cu titlul de intretinere,nuda proprietate asupra imobilului,propietatea mea,situat in.........inscris in CF.........compus din...........
Am dobandit dreptul de proprietate asupra acestui imobil cu titlu de mostenire cu act nr........in baza celor inscrise in cartea funciara B3.
transmiterea se face libera de sarcini,cu exceptia dreptului de uzufruct viager pe care inteleg sa mi-l retin asupra imobilului descris mai sus precum si a sarcinii de intretinere ce se constituie prin acest act si fara procese.
Garantez pe dobanditori de evictiune si incuvintez intabularea in cartea funciara a dreptului lor de nuda proprietate,concomitent cu intabularea dreptului meu de uzufruct viager asupra imobilului descris mai sus.
Instrainarea se face in schimbul intretinerii pe care dobanditorii o vor presta fata de mine,pe toata durata vietii mele cu toate cele necesare traiului,constand in:locuinta,imbracaminte,alimente,apa,lumina,caldura,tratament medical si spitalizare in caz de boala si inmormantare dupa deces,pe cheltuiala lor,dupa obiceiul locului.
Subsemnata transmitatoare declar ca mi s-au adus la cunostinta prevederile art.30 din legea 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice si sunt de acord cu incheierea prezentului act fara sa fiu asistata de un reprezentant al autoritatii tutelare.
De comun acord cu dobanditorii,evaluam imobilul la suma de...cat si intretinerea pe 10 ani-la aceeasi valoare,dar numai in vederea taxarii actului.
Taxele pentru perfectarea actului cat si taxele si impozitele legale aferente imobilului ce se transmite,vor fi suportate de catre dobanditori.
Imobilul se transmite dobanditorilor in starea in care se afla in prezent,stare cunoscuta si acceptata de acestia,casa fiind construita in anul...,potrivit declaratiilor partilor,urmand ca intrarea in stapanire de fapt asupra imobilului sa se faca la data decesului beneficiarilor de dreptului de uzufruct,sau la data incetarii acestui drept in vreunul din modurile de stingere a uzufructului prevazute de lege.
Subsemnatii dobanditori dobandim drptul de nuda proprietate,asupra imobilului descris mai sus in conditiile acestui act,pe care ne obligam sa le respectam si cunoastem ca transmitatoarea a dobandit dreptul de proprietate in modul mentionat mai sus si ca imobilul nu are procese si nici alte sarcini in afara celor constituite prin acest inscris,cu care suntem de acord.
Subsemnatele parti contractante avem cunostinta de faptul ca,in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a obligatiilor ce revin in baza prezentului contract dobanditorilor,transmitatoarea va putea solicita rezilierea contractului.
Rezilierea contractului pentru motivele de mai sus,nu da dreptul dobanditorilor de a pretinde contravaloarea intretinerii prestate pana la data rezilierii.
Dupa intocmirea contractului de instrainare 1(un) exemplar al actului se va transmite din oficiu Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei......in conformitate cu art.32 din legea 17/2000.
Subsemnatele parti contractante,declaram ca avem cunostinta de obligatia noastra de a inregistra la primaria....,serviciul de taxe si impozite,prezentul contract,in termen de 30 de zile de la data incheierii acestuia.
In temeiul art.56 din legea 7/1996,cu modificarile si completarile ulterioare,notarul public va comunica actul la biroul de carte funciara in vederea inscrierii acestuia in cartea funciara.
Subsemnatele parti contractante declaram ca prezentul act a fost redactat..........in fine...mai scrie ceva pe aici dar nu cred ca mai este relevant!
INTREBARILE BUNICII MELE SUNT URMATOARELE:
1.AVAND IN VEDERE CA PREZENTUL ACT S-A FACUT PE ASCUNS...NICIUNUL DIN CEILALTI 2 FRATI NESTIIND DE ACESTA CE DREPTURI LE MAI REVINE LOR???
2.BUNICA POATE VINDE IMOBILUL FARA ACURDUL DOBANDITORILOR?
3. CE SE INTAMPLA DUPA MOARTEA EI CU ACEASTA CASA?cINE ARE DREPTURI TOTALE ASUPRA EI?
4.DACA NU SE POATE VINDE SE POATE MACAR REZILIA FARA CA UNCHIUL SI SOTIA LUI SA STIE?ESTE CONSTANT AMENINTATA SI II ESTE FRICA DE ACESTIA!!!
5.CE MAI POT FACE CEILALTI DOI FRATI?
Cel mai recent răspuns: spiridus , utilizator 20:35, 16 Noiembrie 2008
1. Eventualele drepturi ale fraţilor se vor naşte doar la decesul mamei lor. Chestiunea a mai fost discutată şi se referă la incidenţa art.845 C.Civil în cazul contractelor de întreţinere cu rezerva uzufructului. Problema a mai fost dezbătută aici. Poate că unul dintre moderatori ar putea face trimitere la acel topic, pentru că discuţia este prea lungă.

2. Bunica nu mai este proprietar, aşa că nu poate vinde nimic.

3. În principiu, încetînd dreptul de uzufruct la moartea uzufructuarei, nuda proprietate pe care o au întreţinătorii se împlineşte cu uzufructul, aceştia dobîndind deplina proprietate. Aici putem reveni la chestiunea de la punctul 1 - este actul de întreţinere cu rezerva uzufructului unul prezumat a fi cu titlu gratuit, sau nu...
Dacă da, şi dacă prin act s-a încălcat rezerva celorlalţi fraţi, ei vor putea cere reducţiunea actului.
Dacă nu, atunci nu pot face nimic. Bunul fiind ieşit din patrimoniul mamei lor cu titlu oneros, nu pot invoca drepturi asupra lui.

4. Contractul poate fi rezolvit (desfiinţat) doar pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere şi doar la cererea întreţinutei, în instanţă, în contradictoriu cu întreţinătorii. În niciun caz fără ştiinţa acestora.

5. Nimic. Eventual, presiuni morale asupra fratelui lor, pentru a-l determina să-şi revadă atitudinea.

Liviu S.Bordaş
eu am cautat pe forum o problema asemanatoare dar nu am avut rabdare sa caut in toate paginile...nu am o conexiune stralucita si tocmai de aia am deschis eu un subiect nou...as aprecia daca imi trimite cineva acel topic despre care vorbeati dvs :)
Buna seara,

daca o convingeti pe batrana sa desfaca contractul de intretinere si daca este de acord si unchiul, se revine la situatia anterioara, insa consturile sunt f f mari ! Este singura care poate cere desfacerea contr de intretinere in instanta, ori la notarul unde s-a incheiat - asta in cazul in care si unchiul este de acord cu desfacerea contractului, altfel mari sanse nu aveti sa mai mosteniti ceva...SUCCES !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa dobandita cu donatie, se poate vinde? cumparatorul este ... asye asye Casa dobandita cu donatie, se poate vinde? Cumparatorul este afectat vreunfel sau eu daca o vand? detalii: -Bunica mi a donat o casa batraneasca la ... (vezi toată discuția)
probleme privind succesiunea borgotech borgotech va rog frumos sa ma ajutati si pe mine intr-o mare problema. Tatal meu a mostenit de curand o garsoniera. Trebuie sa mentionez ca tatal meu mai are 2 frati ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare uzufruct viager, dupa decesul beneficiarilor uzufructului nicoletaghe nicoletaghe Acum 8 ani am facut un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager cu clauza de intretinere cu bunici mei in care ei beneficiau de asupra apartamentului , ... (vezi toată discuția)