Daca un locatar, dintr-o asociatie de proprietari a izolat coloanele de distributie din apartamentul sau, poate fi micsorata cota de contributie?
Ce conditii trebuie sa indeplineasca izolarea tevilor de caldura pentru a putea fi micsorata sau eliminata cota de contributie pentru coloanele de distributie.
Cu cat se poate micsora aceasta cota daca izolarea respecta cerintele legale?
De unde afirmati ca repartitorul de pe care se citeste consumul comun se numeste repartitor martor?. Eu stiu ca denumirea lui este repartitor comun.:O
Repartitorul(repartitoarele) martor, ar putea fi acel repartitor dintr-o distributie verticala, dupa care un proprietar de ,,tevi verticale'' ar putea sa ceara sa se refaca calculul fiind nemultumit de situatia cand se pune din burta unitati . De exemplu, un proprietar de tevi de la etajul 1 este indreptatit sa ceara sa se recalculeze consumul individual ale tevilor verticale luand martori repartitoarele vecinilor de deasupra lui , rationand asa: pai daca vecinii sai de deasupra au plimbat apa calda prin calorifere de 350 lei la o suprafata termica insumata de 10 metri patrati, eu cu 0,5 metri patrati cati lei trebuie sa achit ?.( regula de trei simpla). Dar, tinand cont de izolatia mea termica care diminueaza caldura degajata cu aprox. 1/2...
Acest calcul ne poate asigura succes in verificare pentru ca este logic si firma care face pe acolo nu poate spune ca foloseste algoritmi secreti. Pur si simplu folosesti niste date calculate de ei.
Haideti, contraziceti-ma cineva ca nu este corect.:D
:offtopic:
N-are sens sa va contrazic la cate nazbatii postati aici.
Cititi, domnule legea!
Adica Ordinul 343/2010, ca daca vorbiti dupa ce auziti in usa blocului, puteti ajunge sa cereti si luna de pe cer de la NASA!.
as dori sa va intreb dc vi se pare fair calculul de caldura aplicat pt. un bloc mixt (centrale + calorifere), astfel: 10% parti comune, insemnand in exclusivitate tevile care travers. ap., suportat de catre ambele tipuri de ap., restul de 90% din factura, suportat bineinteles de catre saracii care au ramas pe furniz. radet. acest 90% s-a repartiz f. de SU. multumesc.
Firma care face calculul la repartitoarele de la mine din condominiu are urmatoarea varianta:
70% din factura este repartizata pentru consumul fiecarui apartament in functie de unitatile consumate de fiecare apartament (index nou - index vechi);
17% din factura pentru partile comune (intra si tevile de la subsol) care sunt calculate pe cota indiviza;
13% din factura pentru tevi care sunt calculate in functie de etaj (la etajele superioare tevile sunt mai subtiri) , dar cred ca merg calculate si pe cota indiviza daca nu are cine sa va faca calculul.
@rodo
Probabil nu aveti repartitoare de costuri montate pe calorifere, asa-i?
In acest caz "impartirea" facturii pe procente si apoi aceste valori repartizate in fel si chip catre cele doua categorii de proprietari, cu CT si cei din sistemul centralizat, este aleatorie. Nu e nici fair, nici ne fair! Asa s-a hotarat, probabil!
Sunteti in afara oricaror reglementari legale si supusi liberului arbitru.
Orice procent ati aplica pentru partile comune, atata timp cat el nu rezulta dintr-o masuratoare, acesta poarta cu el suspiciunea de ne fair in partea uneia sau alteia din categoriile de proprietari sau poate nemultumi ambele categorii.
@thran
Cred ca acest procent l-ati socotit dv. calculand de pe tabelul centralizator.
Firma nu aplica procente, ci aduna toate declaratiile, aplica algoritmii pentru consumurile estimate celor care nu declara, aplica algoritmul specific pentru cei fara repartitoare, aplica algoritmul pentru coloanele de distributie si spatiilecomune pe baza indicatiilor repartitorului martor, imparte cantitatea de Gcal a facturii la acest total de unitati echivalente si apoi calculeaza fiecarui apartament cantitatea de Gcal, avand ca referinta cate Gcal are o unitate echivalenta in luna respectiva.
Procentul calculat avand la baza datele din tabelul centralizator poate diferi de la luna la luna, poate nu foarte mult, dar difera in functie de cum se face declararea indecsilor, in functie de consumul individual, in functie de regularizarile care se fac unor apartamente cu consum estimat in trecut, daca se fac si cat de substantiale sunt aceste regularizari....