avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu carte de munca / contract drepturi autor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu carte de munca / contract drepturi autor

Buna ziua,

De la inceputul anului, am contract de munca pe perioada nedeterminata cu salariul inscris integral pe CM. Mai nou angajatorul imi propune, civilizat, sa imi treaca pe cartea de munca suma minima pentru o pers. cu studii superioare si sa-mi dea restul banilor pe contract drepturi autor. Initial nu a fost vorba de asa ceva, dar deh, vremuri grele acum... Situatia nu imi convine. Imi place ce fac, nu as vrea sa plec. Daca refuz, ma tem ca postul s-ar putea restructura sau mai stiu eu ce. Cum ma apara legea in situatia asta ? Care e cel mai bun pas pe care il pot face in conditiile mentionate ?
Multumesc mult pentru sfaturi.
Gloria V.
Cel mai recent răspuns: Av. NICULESCU-GORPIN , Avocat 14:00, 27 Decembrie 2008
Concediul de maternitate este de 126 zile calendaristice ( 63 prenatal, 63 post natal)
CIC este pana va varsta de 2 ani ai copilului ,în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.
Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acordă numai după efectuarea a cel puţin 42 de zile din concediul de lăuzie.
Concediul de maternitate se plateste doar pentru contractele pentru care se plateste contributia la sanatate, in cazul de fata CIM.
Colaborarea CIM + dr.autor poate functiona foarte bine, depinde de dvs. daca acceptati acest mod de lucru.
Multumesc mult pt rasp.
Care sunt, de fapt, contributiile pe care le plateste angajatorul pt un angajat cu CM si ce procente ? As putea sa-mi acopar diferenta singura, calculand diferenta dintre procentul aplicat la intreaga suma reala - de pe CM - si cel aplicat la noua suma, mai mica ? (eventual cerand ceva mai mult pe contr. de dr. autor tocmai pt ca pierd atat?) Salariul minim net pt. studii superioare stabilit de la 1 ian. 2009 este de 1200 Brut sau Net ? Conteaza daca am vechime pe cartea de munca 10 ani ? Exista , in acest caz, obligativitatea angajatorului sa mai adauge un procent pt vechime la acesti 1200 (care ar fi procentul ) ? As dori macar sa negociez inscrierea unei sume mai mari pe cartea de munca, nu a celei minime, mai ales ca am o experienta vasta in domeniu, chiar ei m-au dorit pt. acest lucru. Stiu ca ei nu fac asta ca un gest impotriva mea, pt ca "ar avea ceva cu mine", ci pt ca vor sa faca economie, insa situatia ma dezavantajeaza si vreau sa ma apar cum pot mai bine (daca pot...).
Iar privitor la un potential concediu de maternitate, inteleg ca pt primele 4 luni se iau in consid. veniturile de pe cartea de munca pt cei 85%, iar pt concediul de crest. si ingrij. a cop pana la 2 ani se iau in calcul pt cei 85 % toate veniturile supuse impozit. in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, deci inclusiv cele de pe contr. dr. autor ? Ce ar trebui sa cuprinda contactul. de dr autor ca sa se poata relua dupa revenirea din CIC ? (mi se pare clar ca un angajator s-ar feri sa introduca o clauza pe drepturi de autor care sa avantajeze pe cineva care ar trebui sa-si ia conc. de maternit.)
Multumesc foarte mult pt. sprijin
1. Salariul minim brut pentru o persoana cu studii superioare incadrata pe un post ce necesita asemenea studii este de la 01.ianuarie.2008 in cuantum de 1200 lei.
2. Contributii angajator
- ªomaj angajator 2008 , contribuţia datorată de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj conform art. 26 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, este de 1% în perioada ianuarie - noiembrie şi 0,5% începând cu luna decembrie
- Pentru anul 2008 cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate, prevăzute de Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc astfel: 5,5% începând cu 1 ianuarie 2008 şi 5,2% începând cu 1 decembrie 2008 , pentru cota prevăzută la art. 258 din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare
- contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale este de 0,25%;
- cotele de contribuţii datorate de angajatori în funcţie de clasa de risc, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc de la 0,4% la 2%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar;
- cotele de contribuţie de asigurări sociale pentru anul 2008
1 ianuarie - 30 noiembrie: condiţii normale 29%; condiţii deosebite 34%; condiţii speciale de muncă 39%
1 decembrie + : condiţii normale 27,5%; condiţii deosebite de muncă 32,5%; condiţii speciale de muncă 37,5%.
- Comision ITM, carti de munca 0.25% sau 0.75%
3. Sporul de vechime poate fi adaugat la salariul de baza sau inclus in acesta, in functie de cum este prevazut in CCM .

Stimata Doamna,
Daca pana acum nu ati acceptat propunerea angajatorului sa a va face si drepturi de autor, va sfatuiesc sa ramaneti in continuare doar cu contractul de munca.
Asta pentru ca va supuneti unor riscuri enorme.
Pentru exemplificare, cititi va rog link-ul de mai jos, in care se regaseste situatia asemanatoare a unui prieten. Fara rezolvare, se pare.
Va doresc Sarbatori Fericite!

www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contr. drepturi autor gloria v. gloria v. Buna ziua, Pentru un contract de Drepturi Autor trebuie platita contributie la sanatate lunar, chiar daca am si un contract pe Carte Munca ? Daca da, ce ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? vasileionica27 vasileionica27 Buna ziua, As vrea sa stiu daca concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? Care este baza legala? ex: daca salariul brut este de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului florina.ilie florina.ilie Buna seara, Numele meu este Florina Nedelcu si sunt insarcinata in luna a saptea. In luna iulie ar trebui sa nasc. Va rog tare mult daca se poate sa ma ... (vezi toată discuția)