avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contractul i9ndividual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contractul i9ndividual de munca

Recent am (17.02.2012) am fost angajat de catre o societate si mi s-a incheiat contract de munca pe 1 luna respectiv 20.02.2012-20.03.2012 iar eu stiu ca la contractul individual se incheie pe durata nedeterminata iar pe durata determinata in conditii exprese prevazute de lege.
Ce lege prevede aceste conditii si care sunt ele.
In cazul meu daca incheierea este ilegala ce pot face?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 4 Martie 2012
Din pacate, cred ca este o practica a firmelor private de a face astfel de contracte, pentru a putea scapa mai usor de angajat daca nu mai au nevoie de el.

Codul muncii - Legea nr. 53/2003

ART. 12
(1) Contractul individual de muncã se încheie pe duratã nedeterminatã.
(2) Prin excepţie, contractul individual de muncã se poate încheia şi pe duratã determinatã, în condiţiile expres prevãzute de lege.

ART. 83
Contractul individual de muncã poate fi încheiat pentru o duratã determinatã numai în urmãtoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendãrii contractului sãu de muncã, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participã la grevã;
b) creşterea şi/sau modificarea temporarã a structurii activitãţii angajatorului;
c) desfãşurarea unor activitãţi cu caracter sezonier;
d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fãrã loc de muncã;
e) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajãrii, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limitã de vârstã;
f) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) în alte cazuri prevãzute expres de legi speciale ori pentru desfãşurarea unor lucrãri, proiecte sau programe.

Contractul dvs a fost incheiat in conformitate cu Codul muncii si este perfect legal.
Cititi...art. 82 din Codul Muncii..
Art. 82. [forma si conditiile contractului individual de munca pe durata determinata]
(1) Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.
(2) Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.
(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Angajatorul poate justifica o astfel de incheiere in baza art.83 lit.h C.mun... daca contractul individual de munca pe perioada determinata este incheiat contra legem va fi lovit de nulitate absoluta, dar partiala.
Efectul va fi inlocuirea de drept a clauzei care consacra durata determinata a contractului cu clauza – regula in materia contractelor individuale de munca, si anume, durata lor nedeterminata .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim determinat "la infinit" silvia99 silvia99 o firma doreste ca 1 din angajatii sai sa fie , la nesfarsit, cu cim pe perioada determinata. in acest sens si-a propus, (avand deja 3 prelungiri succesive la ... (vezi toată discuția)
Contactele de munca george15 george15 cind un angajator semneaza contractul de 3 luni de zile trebuie sa il faca contract nedeterminat sau prin act aditional il prelungeste la 6,9 luni cum se va ... (vezi toată discuția)