avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cim determinat \"la infinit\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cim determinat "la infinit"

o firma doreste ca 1 din angajatii sai sa fie , la nesfarsit, cu cim pe perioada determinata. in acest sens si-a propus, (avand deja 3 prelungiri succesive la activ), sa-i incheie contractul de munca si sa-i deschida un altul, la care, din nou, sa opereze la fel.
este legal?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:01, 14 Martie 2012
nu...cititi codul muncii..art.82..
..
[ link extern ] /
din cate inteleg eu, referirile din at.82 se fac la acelasi contract de munca. dar daca acel contract va fi inchis, cu art.56i si deschis un altul ,nou-nout, nu este posibil si legal?
mai precis, eu ca angajat, cu ce ma duc "in mana" sa-i arat angajatorului ca nu e corect ce face?
va multumesc!
Un CIM determinat poate avea maximum 36 de luni si poate fi prelungit de oricate ori in acest interval. Dar, dupa incetarea primului CIM determinat, intre aceleasi parti se poate incheia alt CIM determinat, care poate fi prelungit de oricate ori in intervalul de 36 de luni.
Limitarea la 3 CIM este la alin.(4), care spune de incheierea de contracte de munca succesive, nu de prelungirea unuia existent.
Prelungirea contractelor pe durata determinata sau incheierea lor succesiva trebuie sa respecte cazurile de la art.83. (Ceea ce nu prea se face in practica...)

ART. 82
(3) Contractul individual de muncã pe duratã determinatã poate fi prelungit, în condiţiile prevãzute la art. 83, şi dupã expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al pãrţilor, pentru perioada realizãrii unui proiect, program sau unei lucrãri.
(4) Între aceleaşi pãrţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncã pe duratã determinatã.
(5) Contractele individuale de muncã pe duratã determinatã încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncã pe duratã determinatã sunt considerate contracte succesive şi nu pot avea o duratã mai mare de 12 luni fiecare.


Ati putea sa-i aratati articolele de mai jos din Codul muncii, care limiteaza posibilitatile de a incheia un CIM pe durata determinata la cateva cazuri:

ART. 12
(1) Contractul individual de muncã se încheie pe duratã nedeterminatã.
(2) Prin excepţie, contractul individual de muncã se poate încheia şi pe duratã determinatã, în condiţiile expres prevãzute de lege.

ART. 82
(1) Prin derogare de la regula prevãzutã la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncã pe duratã determinatã.

ART. 83
Contractul individual de muncã poate fi încheiat pentru o duratã determinatã numai în urmãtoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendãrii contractului sãu de muncã, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participã la grevã;
b) creşterea şi/sau modificarea temporarã a structurii activitãţii angajatorului;
c) desfãşurarea unor activitãţi cu caracter sezonier;
d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fãrã loc de muncã;
e) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajãrii, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limitã de vârstã;
f) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) în alte cazuri prevãzute expres de legi speciale ori pentru desfãşurarea unor lucrãri, proiecte sau programe.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim pe durata determinata aijin aijin Buna ziua. Conform noului Cod al muncii de cate ori poate fi prelungit un contract pe durata determinata? (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata prelungit? luminita_gab luminita_gab un contract de munca incheiat pe perioada determinata, poate fi prelungit? in ce conditii? pentru ce perioada! (vezi toată discuția)
Pana cand se poate prelungi un contract de munca pe perioada determinata? micaelamicaela micaelamicaela Buna ziua, De cate ori se poate prelungi un contract de munca pe perioada detrminata si cu cate zile? Eu am fost angajata initial pe o perioada de 2 luni, ... (vezi toată discuția)